Barbecueboek recensie: BBQBijbel van Julius Jaspers

BBQBijbel van Julius Jaspers

Als ik op een onbewoond eiland één barbecueboek mocht meenemen, dan koos ik deze. Het weegt 1330 gram en het brandt een uur, grapje. Ik ben dol op het boek. Julius Jaspers is toch wel één van de Nederlanden barbecuekoningen. Zijn BBQbijbel is een boek waar ik regelmatig naar grijp. Het is namelijk een inspirerend boek en een super handig naslagwerk.

Julius Jaspers BBQBijbel

 

Wat er in staat:

Voorwerk

Het boek begint met 30 pagina’s barbecuetermen en tools. Daarna volgen de How-to’s, variërend van enkel injecteren tot een kip vlinderen (daar heb ik dan weer een filmpje van). Vaak heel handig als je iets nog niet eerder hebt gedaan. De technieken hebben meer plaatjes dan woorden, en dat is fijn.

Recepten

Na de handigheidjes volgen 12 hoofdstukken met recepten:

 • Groente
 • Vis & Schaal- en Schelpdieren
 • Gevolgelte
 • Rund
 • Varken
 • Lam
 • Burgers
 • Spiesjes
 • KCBS (daar kom ik zo op terug)
 • Bijgerechten
 • Condimenten
 • Zoet

De recepten zijn duidelijk van uitleg, bevatten een ingrediëntenlijst en een bereidingswijze. Alle recepten hebben ook nog allergie informatie, ik vind dat handig met gasten met dieet.

Voorbeeldpagina BBQBijbel Julius Jaspers

KCBS

Er zit een hoofdstuk KCBS in.Dat gaat over de wedstrijden van de Kansas City Barbecue Society. En hoe je daar de Pulled Pork, Kip, Ribs en Brisket voor maakt. Dat zijn 4 super gerechten, die je helaas aan de hand van dit hoofdstuk nou net niet kan maken. Hopelijk staat dat in de herdruk wel beschreven, of maakt hij er een apart boekje van. Het is een minor detail hoor, we hebben het over 10 van de 500 pagina’s.

Register en index

Het register en de recepten index maken dat je alles makkelijk kan vinden. Daar kunnen andere kookboekschrijvers nog wat van leren.

Hoe ik de BBQBijbel gebruik

Ik gebruik het boek soms als ik ergens tegen een mooi stuk vees aan loop, om dan een mooie bereiding te vinden. Of ik zoek passende bijgerechten bij een stuk vlees of vis. Ik ben zelf niet zo heel ervaren met vis, dit boek geeft me dan een mooie start. Zoals bij alle kookboeken doe ik recepten zelden “op de letter”. Julius schrijft dat ook: “‘Een recept is slechts een leidraad’, heb ik geleerd van één van mijn meesters, en zo is het ook. Ik geef aan in de receptuur wat ik denk dat lekker en goed is, maar ga vooral je gang”.  

Onderstaande recepten op deze site zijn direct geïnspireerd door deze BBQBijbel:

Conclusie

Als je dit boek uit hebt, kun je BBQ-en.  Het is dat het leuk is om meerdere kookboeken te hebben, op zich staat in dit boek genoeg in om jaren vooruit te kunnen.

Bestellen?

Je kunt dit boek onder andere bestellen bij Bol.

 

Winnen?

Ik mocht namens Cook&Co 1 exemplaar van de BBQBijbel weggeven. Dat deed ik met alle plezier. De winnaar is Onno: Voor deze post: https://twitter.com/onnob/status/929639914186080256

 

Julius Jaspers BBQBijbel

 

De algemene voorwaarden:

Ik mag het boek weggeven omdat ik een recensie heb geschreven over dit boek. Dat had ik al eerder, maar dat stond wat verstopt. Ik heb de recensie naar eer en geweten geschreven, maar ik heb er wel wat voor gekregen (namelijk een boek).

 

3 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Thomas schreef:

  Ik doe mee met de loting voor het bbq boek!

  https://debuurmanmetdebbq.nl/porchetta-hemels-lekker-handig-bij-veel-eters/

  Deze ga ik delen op mijn fb!

  Gr Thomas Holierhoek

 2. Nathalie Crone schreef:

  Ik doe graag mee met de loting en heb het recept vd gevulde aardappel gedeeld. Samen met een vriendun doen we binnenkort een bbq sessie en dan staan de gevulde aardappelen op ons damesmenu. Ik wil het boek graag winnen om me als dame binnen bbq land verder te ontwikkelen.

 3. Onno schreef:

  Ik hen ’t een en ander op twitter gedeeld: https://twitter.com/onnob/status/929639914186080256

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.