Barbecue-pannenkoeken – op verzoek – gewoon omdat het kan

“Wat zullen we vandaag eten”, vroeg ik. “Barbecuepannenkoeken”, riep mijn oudste zoon. Echt, ik heb het niet bedacht, hij heeft het bedacht. En ik vond het een goed idee. Alleen een koekenpan op een barbecue zetten met standaard pannenkoekenbeslag leek mij weer wat mager voor een barbecue avontuur. Dus ik wilde mijn allerlekkerste pannenkoekenbeslag maken, en het spek van te voren te roken.

ingrediënten barbecuepannenkoeken

Ingrediënten

  • Flesje bier (je hebt maar 10 cl nodig, de rest is voor tijdens het bakken)
  • Dik gesneden spek. De Albert Heijn heeft Pannenkoekenspek (briljante marketeer!) en die is extra dik.
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels bruine bastard suiker
  • 400 milliliter melk
  • 300 gram bloem
  • Kaas
  • 2 Eieren

Tools

Pannenkoekenbeslag maken

  • Doe de volgende ingrediënten voor het beslag in een kom: de bloem, de eieren, het zout, de melk, de bastaardsuiker en het bier.
  • Meng het geheel door elkaar met een mixer, of doe je best met een garde.
  • Zet het beslag afgedekt 20 minuten in de koelkast.

Spek voorbereiden op de barbecue

  • Maak een barbecue aan op een hele lage temperatuur.  Drie stukjes gloeiend houtskool en een rookhoutblokje, ergens tussen de 60° en de 100° is mooi.
  • Leg de repen spek op de barbecue, eerst 20 minuten niet boven de gloeiende kolen, daarna 10 minuten wel boven de gloeiende kolen
  • Wanneer de spek mooi bruin is, maar nog niet te krokant uitgebakken, haal  je de spek van de barbecue.

Spek voor pannenkoeken van de barbecue

Pannenkoeken op de barbecue

  • Steek de barbecue heet op aan 1 kant. Veel kolen, goed voorgloeien. De andere kant van het kolenrooster dek je af met aluminiumfolie.
  • Haal het beslag uit de koelkast en roer het goed door.
  • Zet de pan op het rooster en laat deze heet worden.
  • Doe er zonnebloemolie of bakboter in. Laat dit goed heet worden.
  • Doe het spek in de pan, en daarna een lepel beslag.

Barbecuepannenkoek

 

Barbecuepannenkoek

  • Zet de pan boven de hete kolen en doe de deksel van je barbecue dicht (als dat lukt).
  • Na een paar minuten check je. Is de bovenkant al bijna droog, draai dan de pannenkoek om. Als je kinderen kijken doe je dat natuurlijk door hem in de lucht te gooien, als ze niet kijken is een spatel handiger.

 

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *