Een beenham ligt regelmatig in het koelvak van de supermarkt. En je slager heeft het natuurlijk ook liggen. Ik probeerde een nieuwe manier om hier iets echt lekkers van te maken. Simpel, 5 ingrediënten, veel smaak. Mijn kids, en ik, zijn dol op deze beenham. Behalve de beenham, staan alle ingrediënten waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje. Zorg wel voor een schone barbecue.
Ingrediënten
- Een beenhammetje, die zijn meestal zo’n 400 gram
- 3 eetlepels mosterd
- 3 flinke scheuten ketchup
- Vers gemalen zeezout
- 2 eetlepels honing
Tools
- Een kerntemperatuurmeter
- Een handje vol rookhout
- Een goede barbecueborstel
Voorbereiding
- Zet de rookhoutsnippers in een bakje met water. In een restje rode wijn mag natuurlijk ook. Zorg dat dit een minuut of 20 kan intrekken.
- Leg de het vlees in een diepe kom. Doe aan alle kanten flink zout.
- Smeer 3 eetlepels mosterd over het vlees. Draai de beenham door de bak zodat er overal mosterd zit.
- Smeer er nu 3 eetlepels ketchup op. Of knijp een paar keer flink in een fles ketchup. En zorg dat dit ook goed verspreid zit.
Beenham op de barbecue
- Maak een barbecue aan met een directe en een indirecte zone, ongeveer 160°-180°.
- Leg de beenham in de indirecte zone.
- Doe een kerntemperatuurmeter in de beenham
- Laat het rookhout uitlekken en gooi het over de hete kolen.
- Doe de deksel op de barbecue.
- Pak een biertje en relax. Je hoeft nu een minuut of 30 niets te doen.
- Als je vlees een graad of 50 is, doe je een flinke scheut honing eroverheen. Je hoeft de beenham niet om te draaien of te keren.
- Als je vlees een graad of 60 is doe je er nog een keer honing overheen.
- Als je vlees een graad of 74 is, haal je het van de barbecue en laat je het 10 minuten rusten onder een aluminiumfolietje.
- Snij de beenham in plakken van 1 cm dikte.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.