
Hilversum heeft sinds een paar maanden een barbecue-restaurant; Roast Hilversum. Mijn oudste zoon, overtuigd carnivoor, wilde daar heel graag met mij heen. Omdat we een donderdagavond met z’n tweeën waren, hebben we toegeslagen. Drie Green Eggs op de achtergrond, een kaart vol lekkernijen, een appelsap en een lokaal biertje, wat wil je nog meer? Nou, chickenwings!

Het vlees is prachtig, de messen scherp en de bediening top. Natuurlijk wilden we even met de chef-kok Bert praten. Dat hebben we vooraf en achteraf gedaan. We wilden namelijk het recept van de chickenwings… om na te maken en om hier te publiceren. En dat recept kregen we.
(Tja, dit is natuurlijk een beetje sluikreclame voor Roast, en terecht, want het was echt top. Voor de helderheid, ik heb gewoon de hele rekening betaald, en het is gaaf als een chef-kok jouw blog kent en een recept met je deelt.)
Ingrediënten voor de chickenwings van Roast

Het recept dat ik kreeg voor de rub voor over de chickenwings, was een restauranthoeveelheid. Ik heb het omgerekend naar huishoudkeukenniveau. Dan kom ik toch nog op ongeveer 12 eetlepels rub. Je hebt ongeveer 2,5 eetlepels rub per kilo chickenwings nodig. Dus je maakt in 1 keer veel te veel. Minder afwegen is lastig.
Het recept dat ik kreeg van Roast bevatte geen chilipoeder. Waarschijnlijk bevatte hun BBQ mix wat chilipoeder. We misten de eerste keer dat we het maakten de pittigheid, die we wel proefden in het restaurant. Dus een beetje chilipoeder maakt het af.

Voor de rub:
- 6 theelepels Braad, Grill & BBQ mix (ik gebruikte die van Verstegen)
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1,2 (1 en een beetje) theelepel kerriepoeder
- 1,2 (1 en een beetje) theelepel gemberpoeder
- 1,5 theelepel knoflookpeper
- 0,5 theelepel chilipoeder
- 80 gram (dat is ongeveer 5 eetlepels) donkerbruine basterdsuiker
En verder dus chickenwings, of kipkluifjes. Wat je wil. Wat bij Roast een chickenwing heet, heet bij de Albert Heijn een kipkluifje.
Voor de rooksmaak gebruik je wat kleine blokjes appelhout of berkenhout. Niet teveel, het zijn maar kleine stukjes vlees. Ik gebruik tegenwoordig een rookbox, super handig als je vaak wat klein rookhout wil toevoegen.
Voorbereiding van de chickenwings
- Maak de rub door alle ingrediënten door elkaar te roeren.

- Doe de chickenwings in een diepvrieszak, voeg 2,5 eetlepels rub per kilo toe, en schud goed, tot alle chickenwings bedekt zijn met de rub.

- Leg de zak met de chicken wings 8 tot 16 uur in de koelkast.
De chickenwings van Roast op de barbecue
- Maak een barbecue aan op 110 graden, of zorg dat je een directe en een indirecte zone hebt, waarin de indirecte zone ongeveer 110 graden is. De tips om dit te doen lees je in mijn handleiding barbecue.
- Voeg wat appel- of essenrookhout toe, als je snippers hebt, dan is een smorerbox handig. Snippers kun je ook in aluminiumfolie verpakken, waar je vervolgens gaten in maakt.
- Leg chicken wings in de indirecte zone en verwarm ze tot 67 graden.

- Haal de chickenwings van het rooster en leg ze apart.
- Stook nu je barbecue heet op, 220 graden.
- Gril de chickenwings snel af, let op dat de suiker niet verbrandt, hou ze mooi.

- Serveer de chickenwings met een lekkere barbecuesaus.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.
