Côte de boeuf – caveman style

on

Mannelijker wordt het niet. Eenvoudiger ook niet. Een stuk vlees rechtstreeks op de hete kolen. Het vraagt een beetje voorbereiding.

Ingrediënten

  • Côte de boeuf, 3 à 4 cm dik
  • Peper
  • Zout

Verder nodig

  • Goede houtskool

Over de ingrediënten

Een mooie Côte de boeuf haal je bij een slager. En dan is die waarschijnlijk dry-aged. Dat betekent dat hij een tijd gedroogd is in de kou. Hij verliest dan veel vocht, en dat komt de smaak ten goede.  Ik bestel het wel eens bij mijn favoriete boer in Eemnes. Dan is die niet dry-aged, toch erg lekker. En groot. Zelf dry-agen (is daar een  fatsoenlijk nederlands woord voor?) is in je standaard keukenkoelkast niet te doen.

De côte de boeuf van mijn boer. Dat brood ligt er alleen zodat je weet hoe groot dit is.

De houtskool is als eerste houtskool. Geen briketten. Briketten bevatten parafine, en dat wil je niet. Ik koop dammers, Flames & Flavour (bij Houtskool.nl) of Black Ranch (ook bij Houtskool.nl, of bij een goede kookwinkel).

Bereiding

  • Laat de côte de boeuf op kamertemperatuur komen.
  • Steek je houtskool aan. Zorg dat je een mooi gelijkmatig bed hebt van houtskool.
  • Leg de côte de boeuf rechtstreeks op de kolen. Na 4 minuten draai je hem om. Was er een kooltje aan blijven hangen, tik die er dan even af.
  • Doe de andere kant 3 minuten.
  • Haal de côte de boeuf van de BBQ en leg haar op een plank.
  • Doe flink wat gemalen zout en wat peper op de côte de boeuf
  • Leg aluminiumfolie over de côte de boeuf en wacht 10 minuten
  • Snij de côte de boeuf in mooie dunne plakken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *