Het is bijna vaderdag. En een Green Egg durf je misschien niet te vragen. Maar je wilt er wel graag één. Vraag dan 2 grote terracotta bloempotten, een verfblik en een roostertje. Een middagje knutselen, en jij hebt je eigen Orange Egg.
Dit artikel plaatste ik een jaar geleden voor het eerst. Omdat het weer actueel is, publiceer ik het opnieuw.
Voor grotere feestjes wilde ik graag een extra barbecue. Maar wel één die ook goed Low & Slow kan. Anders nam ik wel een wegwerpbarbecue. En, krent als ik ben, graag voor €30,-. Anders koop ik wel een echte barbecue. Kun je zelf een Kamado maken voor €30,-? Dankzij een aanbieding bij het tuincentrum is het mij gelukt, dus jij kan het ook. Tot mijn genoegen doet hij het ook goed. Hij brandt uren rond de 100° op een klein beetje houtskool.
Wat heb je nodig voor een zelfgemaakte Kamado?
Een kamado is in principe een aardewerken pot, met een deksel, een vuurkorf, een hitteschild, een rooster. Verder moet je gaten onderin en bovenin hebben, die je kunt afsluiten om de luchttoevoer te regelen.
Ik heb de volgende spullen gekocht:
- 2 terracotta bloempotten met een bovendiameter van ongeveer 40 cm. Ik betaalde hier €13,99 voor (voor 2 stuks) bij tuincentrum Overvecht. Dit was een fantastische deal. Op rommelmarkten, marktplaats of bij een kwekerij kun je dit vast ook vinden.
- Een “Easy-to-take-along” barbecue ook bij tuincentrum Overvecht. Hier heb ik de vuurschaal van gebruikt als hitteschild en het rooster als rooster. Deze barbecue kost €7, 95 bij het tuincentrum. Bij Bol kost deze schaal €12,90, als je verder online zoekt vind je hem ook nog wel goedkoper.
- Een leeg verfblik. Deze gebruik ik als vuurkorf. Ik betaalde hier €3,25 voor. Dat kan goedkoper. Een aluminium bestekbak van de IKEA of de Action zal ook voldoen.
- Een draadeind (dat is zeg maar een hele lange bout zonder kop op het uiteinde), bijpassende moeren en sluitringen voor het handvat. Dit kost €1,37
- Een rol aluminiumfolie voor de afdichting tussen de 2 bloempotten. Jumbo; €1,59, en ik heb ¼ rol gebruikt, dus €0,40.
- Een kerntemperatuurmeter om boven in het bovenste gat te doen. Een vleesthermometer gaat maar tot 120°, omdat we voor Low & Slow gaan is dat prima. Hema; €3,00
- Verder gebruikte ik 5 grote kiezelstenen, 2 bakstenen, 8 kurken, en drie duveltjes. Die noem ik allemaal gratis.
- Totaal: €29,96
Tools
- Een boormachine
- Steenboortjes, oplopend van 5 tot 20 mm (in drie diktes)
- Metaalboortje
- Ijzerzaag of metaaltang om de schaal in te knippen
- Een ijzervijltje
Bouwoverzicht
Aan de slag
- Boor in je blik een flink aantal gaten., zowel aan de zijkant als onderin.
- Druk een prop aluminiumfolie in het gat van de onderste bloempot (Anders kun je je Orange Egg nooit meer “Uit zetten”
- Leg hier boven op een aantal kiezelstenen en zet hierop je blik.
- Leg je vuurschaal in een bloempot. Er moet ruimte blijven tussen de bovenkant van het blik en de vuurschaal, de warmte moet erlangs kunnen.
- Zet met een merkstift uit welke hoeken/delen je uit de vuurschaal wilt knippen. Je moet aan de zijkant wegknippen, want de vuurschaal wordt ons hitteschild. Er moet natuurlijk wel warmte langs kunnen.
- Knip/zaag de delen weg die uit de vuurschaal moeten.
- Leg je rekje bovenop de vuurschaal. Bij mij zaten er pootjes onder het rekje, waardoor deze niet direct op de vuurschaal rust, dat is ook precies de bedoeling. Anders moet je nog meer kiezelstenen gaan vinden om tussen je vuurschaal en je rooster te leggen.
- Kijk nu of de andere bloempot er nog boven past. Ja? Mooi.
- Haal nu alles weer uit elkaar.
- In de onderste bloempot boor je eerst 8 kleine gaatjes; aan elke kant 1, een paar centimeter boven de onderkant. Pak een iets dikkere boor om het gaatje nog wat groter te maken, en dan een nog dikkere boor zodat er straks een kurk in kan.
- Pak het draadstaal en maak er een u van met zijdes van ongeveer 10 centimeter. Het resterende stukje zaag je eraf. Voorzichtig zagen, want je moet er zo nog moeren op draaien.
- Zet de bloempot die bovenop komt op zijn kop, en leg het U-stuk erop. Teken af waar de gaatjes moeten komen.
- Boor voorzichtig gaatjes op de juiste plekken.
- Doe moertjes en ringetjes om de uiteindes van je draadstaal en steek deze door de deksel. Als je de moertjes er niet op krijgt aan de kant waar je heb gezaagd, vijl dit dan een beetje bij met een ijzervijl.
- Doe aan de andere kant ook ringetjes en uiteindelijk moertjes. Je moet aan de onderkant 2 maten ringetjes nemen, met de grootste tegen de bloempot aan.
- Maak met een dun boortje drie gaten bovenin.
- Pak dan een iets dikker boortje gaten die net zo dik zijn als je houten duveltjes.
Opbouw van je Orange Egg
- Zet 2 bakstenen neer
- Zet daarop je onderste bloempot, met de gaten aan de zijkant.
- Duw een prop aluminiumfolie in het gat aan de onderkant.
- Leg de kiezelstenen op de bodem, en zet daar je blik op.
- Prop een grote strook aluminiumfolie langwerpig op en leg dit op de rand van je onderste bloempot. Leg er nu nog een strook dubbelgevouwen aluminiumfolie overheen. Dit is voor de afdichting tussen de 2 bloempotten. Als je sjiek wilt doen, gebruik je hier Kamado vilt voor, maar dat kost €27,50.
- Gebruik een firestarter om houtskool te verwarmen, of leg wat houtskool met een aanmaakwikkel in je vuurblik.
- Wacht een paar minuten. Zet nu de bloempotdeksel op de onderste bloempot. Hij gaat nu mooi trekken. Na 20 minuten kun je de deksel er af tillen, je vuurschaal/hitteschild in de barbecue leggen en daarop je rooster. Ik zou Zeeuws spek gaan maken, of MOINKballs.
- Doe in het grote gat bovenin je thermometer.
- De temperatuur regel je door in 1 of meerdere gaten onderin kurken te stoppen, en door bovenin je thermometer te doen, en de duvels in de kleine gaten erin als het te heet wordt.
Toch een echte?
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.