Je start met een BBQ-blog en je eerste post gaat over een broodje hamburger. Had dat nou niet wat uitdagender gekund?
Nou, eigenlijk niet. Voor een broodje hamburger heb je nogal wat zaken nodig, namelijk:
- Een hamburger
- Een broodje
- Ketchup (zie dit recept)
- Mayonaise
- BBQ Saus
- en nog wat garnering als gebakken uien, spek, slices augurk, chedder kaas.. en wat je er nog meer op wil.
Hier het recept van mijn lekkerste hamburger (elke keer vertelt mijn neef van 10 weer dat ik de allerlekkerste hamburgers maak, dus dat zal dan wel zo zijn).
De ingrediënten van links naar rechts
- 1 kilo gehakt
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel Worcestersaus
- 2 witte (bevroren) boterhammen
- 2 eieren
- 1 verse knoflook
- Pakje ontbijtspek
- 2 sjalotjes
- Chedderkaas
- Paneermeel
- Kopje melk
- Peper
- Zout
- Geroosterde pijnboompitten (niet op de foto)
- Hamburgervorm
- Vershoudfolie (niet op de foto)
- Aluminium bakje (niet op de foto)
Opmerkingen over de ingrediënten:
Hamburgers zijn van rundvlees gemaakt. Echt. En het lekkerste gehakt haal ik bij een boer in Eemnes. Maar van de slager lust ik het ook. Van de Appie daarentegen… Ik gebruik verse knoflook. En knoflookpoeder kan ook hoor. Ooit schrijf ik later wel een uitgebreid verhaal over alle verschillende soorten knoflook, als ik dat ook beter weet. Die witte boterhammen zijn bevroren omdat ik ze dan makkelijker in stukjes kan snijden om te weken in de melk. Als jij ze niet-bevroren ook goed kan snijden, prima. Sjalotjes zijn wat liever en zoeter van smaak dan gele of rode uien. En ik heb kinderen aan tafel. Zonder kinderen zou ik een scherpere ui nemen. Paneermeel. Staat op de foto. Gebruik ik alleen als het mengsel veel te vochtig is. Ik gebruik een hamburgervorm, maar niet de pers die erbij hoort. Daar worden je hamburgers namelijk wel stevig maar niet juicy van. In plaats van een hamburgervorm kun je ook de deksel van een Nutella- of pindakaaspot gebruiken. Ik leg een aluminium bakje op de BBQ om mijn spek in te bakken. Dat kan natuurlijk ook in een koekenpan.. maar ja, die BBQ is toch aan.
Aan de slag – hamburgers maken
- Snij de korsten van de boterhammen af. Snij de rest van de boterhammen in kleine stukjes. Doe ze in een schaaltje en voeg melk toe tot het net niet onder staat. Duw het brood wat aan zodat de melk wordt opgezogen door het brood.
- Snij 1 of 2 knoflookteentjes fijn
- Snij de sjalotjes fijn
- Doe het gehakt in een kom
- Breek de eieren en doe deze erbij
- Doe de mosterd, knoflook, sjalotjes, worcestersaus, wat zout en peper erbij
- Laat de melk die niet door het brood is opgenomen uit het kommetje lopen. Doe het brood bij het gehakt.
- Kneed nu rustig het gehakt. Hou het open, niet fijn kneden, eerder door elkaar roeren. Het moet sappig en luchtig blijven.
- Wil je behalve een sappige ook een knapperige burger, dan is dit het tijdstip om er pijnboompitten bij te doen.
- Nu pak je een stuk vershoudfolie en leg je dit over de hamburgervorm. Pak een hand gehakt en duw dit zachtjes in de vorm in het midden moet een beetje een kuilje overblijven. Dek de hamburger ook weer af met vershoudfolie. Nu kan deze in de koelkast, tot hij op het rooster gaat. Wat langer in de koelkast geeft wat meer houvast aan de hamburger. Als je pijnboompitten hebt gebruikt, wil je het niet te lang in de koelkast, want dan zuigen de pijnboompitten vocht op.
- Herhaal dit tot het gehakt op is. Ik haal uit een kilo zo’n 7 hamburgers.
Op de grill
- Zorg dat je BBQ goed heet is (Hoe? Lees BBQ Temperatuur). Zorg voor een schoon rooster.
- Pak een aluminium bakje en leg dat op de BBQ. Leg daar je spek in om uit te bakken.
- Haal de hamburgers uit de koelkast, haal het plastic eraf en smeer de hamburgers heel licht in met olie.
- Leg de hamburgers boven de hete kolen. Draai je even om. Pak een biertje. Tel tot 180. Zoen je vrouw. Maakt niet uit. Als je maar 3 minuten niet aan die hamburger komt. Dan voel je met een spatel of je de hamburger al kan verplaatsen. Schuift hij mee, dan kun je hem omdraaien. Schuift hij niet mee… nog even wachten. Niet met je spatel op de hamburger gaan duwen om “het sap eruit te laten lopen” of zo. Daarna mag je hem weer pas omdraaien als de andere kant ook makkelijk meegeeft.
- Je kunt hem een paar keer omdraaien voor een mooi ruitjespatroon of zo. Als je er Chedderkaas op wil doen, kun je hem daarna natuurlijk niet meer omdraaien.
- Een hamburger is gaar bij 70°C. Dat kun je meten met een kernthermometer, of je snijdt er eentje door en kijkt of je die goed vindt.
Na de Grill
- Leg de hamburger(s) op een bord. Dek ze even af. Pak een broodje en snij hem open. Grill de binnenkant heel even. Je moet erbij blijven staan.
- Dan doe je mayonaise op het broodje. Dit zorgt ervoor dat het vet van de hamburger niet het broodje zacht maakt.
- Hierna ga je het broodje aankleden met alles waar je zin in hebt. Bijvoorbeeld met die eerder uitgebakken spek.