In de herfst ligt er opeens overal “Wild”. Ik kon de eend niet laten liggen. Ik heb best wel even gezocht naar een passend recept. Uiteindelijk werd het ongeveer op Julius‘ wijze. Het was lekker. En een eendenborst per persoon is teveel. Verder moet je je koken en barbecueën even plannen. Je begint met de eend op het vet te grillen. Dat geeft heel veel rook. Dan wil je geen ander eten op de BBQ hebben liggen (of je was buiten hebben hangen).
En drie ingrediënten.. hoe makkelijk kan het zijn.
Ingrediënten gerookte en gegrilde eendenborst
- Eendenborst
- Honing
- Zout
Tools
- Rookplankjes
- Een kerntemperatuurmeter
Voorbereiding van de eendenborst
- Leg de rookplankjes onder water. Helemaal. Plat in een ovenschaal met iets erop, of rechtop in een emmer. Zorg dat ze minimaal 20 minuten kunnen weken.
- Snij het vel van de eend in. Maak er een mooi patroontje van. Niet doorsnijden het vlees in.
- Maak de barbecue goed heet.
Grillen van de eendenborst
- Leg de eend met het vet naar beneden op de BBQ.
- Doe wat zout op de andere kant. Gauw de deksel dicht. Het ver gaat druipen en komt op het vuur. Dat geeft extra vlammen.
- Na een minuut of 5 moet de vetkant makkelijk loslaten van je rooster en enigszins krokant zijn.
- Leg de rookplankjes boven de kooltjes en leg de eend, met de vette kant naar boven, daar bovenop.
- Smeer wat honing over de bovenkant van de eend.
- Zorg dat je BBQ een stuk kouder wordt. 150° is mooi.
- Meet de kerntemperatuur van de eend. Bij 63°is die klaar. Dat zal wel een minuut of 20 duren.
- Laat de eend een paar minuten op een plankje liggen en snij hem dan in dunne plakken.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.