Dat het paradijs en gehaktbrood bij elkaar horen, zal menig muziekliefhebber beamen (Ben je me kwijt? Hier is de uitleg). Ook op de barbecue is gehaktbrood paradijselijk.. nou ja, paradijselijk.. erg lekker. De voorbereiding kost een uurtje, het moet een uurtje opstijven en het ligt één tot anderhalf uur op je barbecue. Je moet er dus even wat tijd voor nemen. Dit recept is met anderhalve kilo gehakt. Dat is meer dan een gezinsportie.
Ingrediënten
- 1,5 kilo gehakt
- 3 strengen bleekselderij
- 3 tenen knoflook
- 1 ui
- 2 eieren
- 1 rode paprika
- 100 gram geraspte oude kaas
- Barbecuesaus (op de foto staat een zelfgemaakte, maar een dikke van Heinz is makkelijker en prima voor dit doel).
- 1,5 pakje dunne ontbijtspek
- Peper en zout
En verder
- Een aluminium serveerschaal (bij je supermarkt, 2 voor een euro)
- Vershoudfolie
- Een grote snijplank
- Een kerntemperatuurmeter
Bereiding
- Haal de kop en kont van de bleekselderij af. Snij de bleekselderij in kleine stukjes.
- Snij de paprika in kleine stukjes.
- Snij de knoflooktenen in kleine stukjes.
- Snij de ui in kleine stukjes.
- Doe het gehakt in een kom.
- Doe daar de eieren, de knoflook en de ui bij. Naar wens zout en peper.
- Kneed het geheel door elkaar.
- Pak een grote snijplank en leg op deze snijplank 2 overlappende stroken vershoudfolie.
- Leg hierop het gehakt en verspreidt dit over de hele plank. Goed aandrukken.
- Strooi de paprika, bleekselderij en geraspte kaas over het gehakt. Laat aan de randen 2 cm “vrij”. Druk de paprika, bleekselderij en geraspte kaas een beetje in het gehakt.
- Nu moet je de plak gehakt gaan rollen. Pak het vershoudfolie onder het gehakt en trek dat omhoog. Rol het naar je toe.
- Probeer er een rol van te maken.
- Duw de zijkanten nog wat naar binnen. De lengte van de rol mag niet groter zijn dan je aluminium schaal.
- Sla de folie weer over de gehaktrol.
- Pak de aluminium schaal en prik daar veel gaatjes in.
- Leg het gehaktbrood, in de vershoudfolie, op de schaal en leg deze in de koelkast. Laat daar een uurtje opstijven.
- Na het opstijven haal je de schaal uit de koelkast. Sla de huishoudfolie open. Als je inderdaad 2 overlappende stroken vershoudfolie hebt gebruikt, kun je deze nu makkelijk onder het gehakt vandaan trekken.
- Smeer de bovenkant van de gehaktrol in met barbecuesaus.
- Leg hier overheen plakjes spek, zodat de hele bovenkant is bedekt.

Gehaktbrood op de barbecue
- Maak een barbecue aan met een indirecte zone in het midden, temperatuur tussen de 150° en 170°.
- Zet de schaal boven de indirecte zone.
- Het brood is klaar bij 74°. Dat kan best anderhalf uur duren.
- Haal het gehaktbrood van de aluminiumschaal af en leg het brood op een snijplank.
- Snij plakken van 2 cm dik en serveer deze.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.