Gemarineerde picanha (staartstuk) van Blonde d’Aquitaine koe

on

Picanha, in gewoon Nederlands ‘staartstuk’,  is de barbecuehit van het jaar. En vast een blijvertje op het vuur. Mijn boer Henk, waar ik veel van mijn rundvlees koop, heeft blonde d’Aquitaine koeien. De Blonde d’Aquitaine is een van oorsprong een Zuid-Franse vleesras. Het vlees is vetarm en voor standaard picanha, is dat net niet handig. Die mag een dikke laag vet hebben. Dus heb ik een recept om deze magere picanha te maken. Ik marineer hem eerst in worcestersaus, mosterd, knoflook en rozemarijn. De marineertijd is tussen de 4 en 24 uur. De bereidingstijd op de barbecue is ongeveer 30 minuten.

Ingrediënten gemarineerde picanhaIngrediënten

  • 1 staartstuk of picanha, dat weegt ongeveer 1300 gram
  • 3 eetlepels scherpe mosterd
  • handje rozemarijn
  • 4 tenen knoflook
  • 200 milliliter Worcestershire sauce


Tools

[bol_product_links block_id=”bol_5aa050559d27b_selected-products” products=”9200000009577169″ name=”Solis vacumeermachine” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Voorbereiding

  • Smeer de picanha in met mosterd.

Picanha ingesmeerd met mosterd

  • Snij de teentjes knoflook heel fijn.
  • Snij de rozemarijn fijn.
  • Men in een kom de worcestersaus, de rozemarijn en de knoflook.
  • Doe de picanha in een diepvrieszak of vacumeerzak.
  • Giet het mengsel eroverheen.
  • Haal alle lucht uit de zak en leg de zak in de koelkast. 4 uur is lekker, een nacht is nog lekkerder.

Picanha op de barbecue

Maak een barbecue aan met een directe en een indirecte zone, ongeveer 160°-180°.

  • Leg het vlees met de vetkant naar boven op de indirecte zone.
  • Laat het vlees een graad of 45 worden.

Gemarineerde picanha in de indirecte zone

  • Haal het vlees van de indirecte zone en pak hem even in met aluminiumfolie.
  • Steek je barbecue heet op.
  • Leg het vlees met de vetlaag boven de hete kolen. Snel de deksel erop, want je krijgt ook met een magere picanha wat vlammen.
  • Controleer na een paar minuten of het niet te hard gaat, verplaats de Picanha een klein stukje.
  • Haal het vlees van de grill af als hij 50° is.
  • Leg het vlees op een plank of roostertje en dek af met aluminium folie en wacht 10 minuten.
  • Snij het vlees in plakken.

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.