Groentes op de barbecue zijn vaak verrassend lekker, voor mij dan. Vaak zorgt het grillen voor een zoetere en zachtere smaak. En daar houd ik wel van. Ik kocht 4 stronken witlof om 2 verschillende bereidingswijzen te proberen. De eerste was het lekkers. Dus die beschrijf ik eerst.
Ingrediënten van links naar rechts
- Sesamzaad
- 50 ml Walnootolie
- Stronken witlof
- 100 ml Ketjap Manis
- 100 ml Balsamica azijn
Voorbereiding
- Snij de stronken witlof in de lengte door. Laat het harde stuk op het einde zitten. Dit houdt de stronk bij elkaar.
- Doe de walnootolie, de ketjap en de balsamico azijn in een diepvrieszak of ziplockzak.
- Doe de halve stronken witlof hierbij.
- Laat de zak een uurtje staan.
Op de barbecue
- Zorg voor een directe en een indirecte zone op je barbecue.
- Leg de witlof boven de kooltjes met het snijvlak naar beneden voor een paar minuten. Draai ze om en strooi wat sesamzaad over de bovenkant.
- Zodra de buitenkant mooi gegrild is, leg je de witlof boven de indirecte zone en laat je deze garen.
- Waarschijnlijk heb je na een minuut of 20 wat zwarte blaadjes. Dat geeft niets. Dan is de rest lekker (en de zwarte blaadjes haal je er gewoon vanaf).
De andere bereiding
De andere bereiding was simpeler. Om te vergelijken. En de eters aan tafel vonden het lekker, maar bovenstaande lekkerder.
Bereiding
- Stoom de witlof 6 minuten.
- Laat de witlof afkoelen en snij ze door. Smeer de witlof licht in met olie en doe er peper en zout overheen.
- Grill de witlof aan beide zijden een minuut of 8.
- Smeer de witlof halverwege nog een keer lichtjes met wat olie in.
100 cl = 1 liter. 4 stronkjes in 2,5 liter marinade lijkt me wat veel. Zal wel 100 ml zijn?
Yep, dank. Je hebt gelijk. Is nu aangepast.