Gepofte aardappel

Altijd lekker voor erbij, een gepofte aardappel. Het duurt wel lang, maar dat geeft niet als je de tijd hebt (neemt). Ik doe er graag iets van crème fraiche in, als de aardappel gaar is.

Ingrediënten, van links naar rechts

  • Zout & Peper
  • Olijfolie
  • 250 ml Crème fraiche
  • Bieslook
  • Peterselie
  • Aardappel
  • Citroensap (niet op de foto)
  • Magere Yoghurt (niet op de foto)

Tools

  • Dik aluminiumfolie

Over de ingrediënten

Ik ben niet zo denderend in mijn kruidentuintje, maar zelf peterselie en bieslook uit je potje knippen is natuurlijk veel leuker. De verschillende kookboeken die ik doorbladerde op zoek naar de perfecte aardappel om te poffen, roemen de Nicolai aardappel. Maar die had de Appie dus niet. Albert Heijn heeft namelijk 31 verschillende zakken aardappelen, als je alleen naar ongeschilde niet bewerkte aardappelen kijkt. Daarvan is er 1 specifiek om te poffen. De specifieke pof aardappel van Cela Vita. En die kost €4,52 per kilo. Die nam ik dus niet. Uiteindelijk won de tekstschrijver van de Huismerk Excellent Pommes Gourmande.

De Gourmande aardappel is geroemd om haar stevige textuur en haar lekkere volle, iets nootachtige smaak. Deze van origine Franse aardappel smelt op de tong en absorbeert de aroma’s van de bereidingen, zonder zijn eigen smaak te verliezen. Vanwege z’n lange vorm makkelijk te snijden voor oventoepassingen. Ook geschikt om te koken.

Ik krijg best jeuk van zo’n tekst. Door wie is die aardappel geroemd dan? En van origine Frans? Volgens mij komen aardappelen van origine uit Zuid-Amerika. En er kan veel op je tong smelten, maar aardappels doen dat niet. En lange aardappels kun je beter snijden voor oventoepassingen? Waarom? Hoezo? Vertel!

Hoe dan ook, was een prima pieper.

Over aluminiumfolie

Waar ik kan mekkeren over de prijs van de piepers, kies ik heel bewust voor deze superdikke aluminiumfolie. Kost 2,5 keer zoveel als het huismerk (per meter). Maar deze scheurt dus niet. En dat scheelt zoveel.

Bereiden

Aardappels

  • Maak een BBQ best heet klaar.  Waarschijnlijk hangt je opstelling af van de rest van de gerechten, ik begon met 30 minuten direct, 200°. Daarna 45 minuten indirect. (Geen idee waar ik het over heb? Lees de tekst achter deze link).
  • Was de aardappels.
  • Leg ze op aluminiumfolie, Smeer ze in met een beetje olijfolie. Ik doe dat maar aan 1 kant.
  • Strooi er wat peper en zout overheen.
  • Vouw ze in de aluminiumfolie.
  • Leg ze boven de hete kolen op de BBQ.

Crème fraiche mengsel

Als je dit een paar uur van te voren maakt is het lekkerder

  • Doe crème fraiche in een schaaltje
  • Knip 3 eetlepels peterselie fijn en doe dat erbij
  • Knip 2 eetlepels bieslook fijn en doe dat erbij
  • Doe er een scheutje citroensap bij
  • Voeg er ongeveer 150 ml magere yoghurt bij.
  • Meng alles door elkaar. Proef het. Voeg toe wat je denkt dat mist.
  • Zet het een uur afgedekt in de koelkast. Proef dan nog een keer

 

Wanneer zijn aardappels klaar?

Als ze een beetje meegeven als je er op drukt. Na een uurtje ongeveer.

Serveer de aardappel op een bord. Snij hem open en voeg het crème fraiche mengsel toe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *