Snel boodschappen doen om iets makkelijks te maken voor de kids. Net te laat uit mijn werk. En dan ligt-ie daar. In het schap. Een beenhammetje. Niet van de slager, maar toch… verleidelijk. Dat wordt dus een gerookte beenham. Ik kon hem niet laten liggen. De truc is dat je hem inwrijft met een rub, indirect laat garen met rookhout, en er af en toe een lik van een mengsel van mosterd en ahornsiroop overheen smeert.
Ingrediënten:
- Beenham
Voor de rub:
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel mosterdpoeder
- 1½ eetlepel grooktepaprikapoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ eetlepel citroenpeper
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel zout
Voor het smeersel
- 2 delen ahornsiroop op 1 deel mosterd
Tools
Dit is overigens teveel rub voor 1 beenhammetje van 500 gram. Je zou er ook 2 mee kunnen doen.
Voorbereiding
- Laat het hammetje een half uurtje uit de koelkast.
- Meng de kruiden voor de rub in een kommetje.
- Smeer er de beenham mee in.
- Laat dit een half uurtje, langer mag ook, erin trekken.
- Meng de ahornsiroop met de mosterd.
Op de barbecue
- Maak een barbecue aan met een indirecte zone met een temperatuur tussen de 130° en 160°.
- Gebruik wat rookhout.
- Leg de beenham op de indirecte zone.
- Laat de beenham garen tot 45°.
- Smeer daarna elk kwartier wat mosterd-ahornsiroop-mengsel over de gerookte beenham tot de beenham 65° is.
- Haal bij 65° de beenham van de barbecue. Leg deze op een rooster of een plank met wat aluminiumfolie eroverheen.
- Wacht 10 minuten.
- Snij de gerookte beenham in mooie plakken.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.