Gerookte beenham

Snel boodschappen doen om iets makkelijks te maken voor de kids. Net te laat uit mijn werk. En dan ligt-ie daar. In het schap. Een beenhammetje. Niet van de slager, maar toch… verleidelijk. Dat wordt dus een gerookte beenham. Ik kon hem niet laten liggen. De truc is dat je hem inwrijft met een rub, indirect laat garen met rookhout, en er af en toe een lik van een mengsel van mosterd en  ahornsiroop overheen smeert.

Ingrediënten:

  • Beenham

Voor de rub:

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel mosterdpoeder
  • 1½ eetlepel grooktepaprikapoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ eetlepel citroenpeper
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel zout

Voor het smeersel

  • 2 delen ahornsiroop op 1 deel mosterd

Tools


Dit is overigens teveel rub voor 1 beenhammetje van 500 gram. Je zou er ook 2 mee kunnen doen.

Voorbereiding

  • Laat het hammetje een half uurtje uit de koelkast.
  • Meng de kruiden voor de rub in een kommetje.
  • Smeer er de beenham mee in.
  • Laat dit een half uurtje, langer mag ook, erin trekken.
  • Meng de ahornsiroop met de mosterd.

Op de barbecue

  • Smeer daarna elk kwartier wat mosterd-ahornsiroop-mengsel over de gerookte beenham tot de beenham 65° is.
  • Haal bij 65° de beenham van de barbecue. Leg deze op een rooster of een plank met wat aluminiumfolie eroverheen.
  • Wacht 10 minuten.
  • Snij de gerookte beenham in mooie plakken.

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.