Mijn opa (reeds heel lang dood) zat in de aardappelen. Hoewel ik de goede man nooit zelf gekend heb, draag ik dit recept aan hem op. Dat je van een aardappel zo’n mooie smaakbom kunt maken. Maar je moet er wel wat voor doen.
Ingrediënten
- Vastkokende aardappelen, hoe groter hoe makkelijker
- Dikke ontbijtspek (bij Albert Heijn hebben ze “Pannenkoekenspek”, ideaal). Net zoveel plakjes als je aardappels gaat gebruiken.
- Plakken Yorkham
- Stronkjes bosui
- Chilisaus
- Zure room
- Plakken oude kaas (niet op de foto)
- Yoghurt (niet op de foto)
Tools
- Een parisienneboor
- (Saté)prikkertjes
Bereiding gepofte aardappel (1)
- Was de aardappels. Doe ze in aluminiumfolie.
Gepofte aardappel op de barbecue (1)
- Maak een barbecue aan met een directe en een indirecte zone.
- Leg de aardappels in de directe zone voor 30 minuten. Draai ze halverwege om.
Gepofte aardappel bereiding (2)
- Haal de aardappels van de barbecue, doe ze uit het aluminiumfolie en laat ze 10 minuten afkoelen.
- Snij de onderkant van de aardappels af, zodat ze stabiel kunnen staan. Kleine aardappels kun je beter “plat” neerleggen, in plaats van “staand”.
- Maak nu aan de bovenkant een gat met een mes, en hol de aardappel uit met een parisienneboor. Je moet wel een millimeter of 4 randdikte overhouden, je wilt ook nog aardappel proeven.
- Snij de kaasplakken en Yorkhamplakken in stukjes. Vul elke aardappel tot de rand met om en om kaas en hamplakjes.
- Omwikkel de aardappels met een reepje spek en zet dit vast met een prikkertje.
- Doe in een bakje zure room, yoghurt en chilisaus. Je gebruikt een flinke lepel per aardappel.
- Snij de bosui in kleine reepjes.
Op de barbecue (2)
- Zet de aardappels in een indirecte zone, of, als je daar geen ruimte meer hebt, in een aluminium bakje op een directe zone. Laat ze daar nog 30 minuten garen.
- Haal de aardappels van de barbecue, doe er een lepel van de zure room met chilisaus overheen.
- Garneer met bosui.
- Haal het prikkertje eruit.