Gevulde uien – met wat ik in huis had

Bereiding gevulde uien

Julius Jaspers heeft een prachtige BBQ bijbel geschreven. Nu is hij de eerste om aan te geven dat je niet alles precies moet volgen. Heb ik ook dus niet gedaan. Gebaseerd op zijn gevulde uien heb ik hier mijn ‘restjes-variant’. Het begon eigenlijk al toen ik zag hoeveel uien we nog in huis hadden.

Ingrediënten gevulde uien

  • Peterselie. Platte is lekkerder in dit geval, maar dit had ik nog.
  • Uien. Een beetje grote uien maakt het wel makkelijk
  • Wat teentjes knoflook
  • Een paprika, omdat ik die nog had. Champignons had ook gekund
  • Ontbijtspek
  • Graisse de canard. Dat is eendenvet. Ganzenvet kan ook. Boter had ook gekund. Maar Graisse de canard bakt wel lekker.
  • Kippenbouillonblokje
  • Wat restjes oude kaas.

Tools

  • Een parisienneboor. Zo heet dat ding op de voorgrond. Is heel makkelijk om meloenbolletjes mee te maken. En om uien mee uit te hollen.
  • Een rasp. Als je een zakje geraspte kaas hebt, dan heb je deze natuurlijk niet nodig.

Bereiding gevulde uien

  • Snij de top van de uien af. Hol ze uit met de meloenschep. Hoe dunner de wand, hoe lekkerder het is.
  • Wanneer je klaar bent met uithollen, snij je een stukje van de onderkant af, zodat de uien handig rechtop staan.
  • Snij de ui die je uit de uien hebt gehaald, de knoflook, de peterselie, de paprika en de spek fijn.
  • Kook water en doe bij 350ml water een bouillonblokje. Ik heb kippenbouillon genomen.
  • Rasp de kaas.

  • Verwarm een koekenpan. Doe er een flinke lepel Graisse de canard (of olie, of boter) in. Fruit de ui glazig.
  • Voeg de knoflook, de spek en de paprika toe. Laat het geheel 5 minuten bakken.
  • Voeg de bouillon toe.
  • Laat het inkoken tot een papje.
  • Voeg de geraspte kaas en de peterselie toe.
  • Laat het indikken. Haal de pan van het vuur en laat het prutje afkoelen.
  • Vul de uien met het prutje.

Grillen van de uien

Zet de gevulde uien op de BBQ. Dat mag best op een hete plek. Bij 160° duurt het 30 minuten. Is de buitenkant best zacht, dan mag het eraf.


Julius Jaspers BBQBijbel

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.