Een hammetje roken geeft met weinig moeite een prachtig resultaat. Als je de beenham eerst marineert, dan krijg je een verrassend lekker stuk vlees. In dit recept marineer ik het hammetje onder andere in Gooisch Bockbier en abrikozenjam. Waarom Gooisch bockbier? Ik woon in Hilversum en in ons dorp (jaja, Hilversum is een dorp) is een prachtige bierbrouwerij. Als je je hammetje met een gewoon bockbier marineert, heb je een gemarineerd gerookt hammetje. Als je je ham marineert in Gooisch Bockbier, dan heb je een Gooisch Hammetje. En zeg nou zelf, wat klinkt lekkerder?
Ingrediënten
- Een beenhammetje van ongeveer 800 gram
- Een Gooisch Bockbiertje
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 3 tenen knoflook
- 3 takjes rozemarijn
Tools
- Om te marineren heb je een diepvrieszak nodig, nog handiger is een vacumeermachine met vacumeerzakken
- Een kerntemperatuurmeter
- Blokjes rookhout
Voorbereiding beenham
- Pel de tenen knoflook en snij de knoflook in hele dunne plakjes.
- Haal de blaadjes van de rozemarijn van de takjes en snij deze fijn.
- Doe in een diepvrieszak of in een vacumeerzak de fijngesneden knoflook, rozemarijn, twee eetlepels abrikozenjam en schenk het flesje bokbier erbij.
- Doe in de zak ook de beenham en sluit de zak met zo min mogelijk lucht erin. Vacuüm trekken heeft geen zin met het bier erin.
- Leg de zak 4 tot 8 uur in de koelkast.
Gooisch hammetje op de barbecue
- Maak een barbecue aan met een directe en een indirecte zone, ongeveer 160°-180°.
- Doe een paar blokken rookhout op het vuur
- Haal de beenham uit de zak en leg deze in de indirecte zone.
- Stop een temperatuurmeter in de beenham.
- Laat de beenham 74° worden.
- Haal de beenham van de barbecue en laat deze 10 minuten rusten onder aluminium folie.
- Snij de gerookte beenham in mooie plakken en serveer deze.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.