How-To barbecue met een wegwerpbarbecue

on

Deze zomer ga ik met een vliegtuig op vakantie. Dat betekent geen barbecue mee op vakantie. Om mij daarop voor te bereiden heb ik 3 wegwerpbarbecues getest en heb ik geprobeerd of je daar eigenlijk iets fatsoenlijks op kan klaar maken. Voor iedereen die op vakantie op een wegwerpbarbecue barbecuet of voor iedereen die in het park wil barbecueën, hier de How-To. Ik heb 5 gerechten geprobeerd: hamburgers, speklapjes, kipspiesen, puntpaprika’s en een hele kip. Kan dat allemaal op zo’n ding? Ja, dat kan, je moet er wel een rol aluminiumfolie bij hebben.

Wegwerpbarbecues

 

De barbecues

Ik heb 3 barbecues getest, die van de Lidl (€1,99), die van de Blokker (€2,49) en die van de Albert Heijn (3,49).Die van de Lidl heeft houtskooltjes, die van de Blokker en Albert Heijn hebben briketten. Aansteken gaat bij alle 3 makkelijk, al moet je bij die van de Blokker en de Albert Heijn wel de aanmaakblokjes goed verdelen. De barbecues zijn na een minuut of 20-30 op temperatuur. Die van de Lidl is dan 95°, die van de Blokker en de Albert Heijn zijn 132°.

Wegwerpbarbecues
Van links naar rechts: Lidl, Blokker, Albert Heijn

Volgens mij komen die van de Albert Heijn en de Blokker uit dezelfde fabriek. Ze doen het prima. Die van de Lidl doet het goed voor kipspiesjes, omdat hij niet zo warm wordt. Verder vind ik die van de Lidl de beste om weg te gooien. Al heeft die van de Lidl wel humor.

Lidl wegwerpbarbecue

 

 

Hamburgers bakken op een wegwerpbarbecue

Hoewel ik meestal zelf hamburgers maak (het recept voor de lekkerste hamburgers vind je hier), heb ik nu kant en klare hamburgers gekocht. Waarschijnlijk heb jij dat ook bij je in het park.

De barbecues zijn niet zo heet dat je een mooi ruitjes patroon krijgt. Gelukkig branden ze ook niet zo hard dat je hamburger aanbrandt. Je kunt hem rechtstreeks boven de kooltjes op het rekje leggen. Een paar keer draaien. Werkt prima.

Hamburger op wegwerpbarbecue

Speklapjes op een wegwerpbarbecue

Ik heb speklapjes gemarineerd volgens dit recept. Het lastige van speklapjes op een barbecue is dat er vet vanaf druipt, dat op de kolen valt waarna er vlammen ontstaan. Dan wordt je speklapje zwart van de vlammen. En dat is niet de bedoeling. Op de volgende manier lukt het wel.

Zodra de kooltjes gloeien hou je het bakje scheef (met 2 takjes of werkhandschoenen) zodat alle kooltjes aan 1 kant gaan liggen. Op het stuk van het rooster waar geen kooltjes onder liggen, leg je de speklapjes. Met wat aluminiumfolie vouw je een dakje over de hele barbecue. Nu worden je speklapjes langzaam warm en het ver druipt niet op de kolen. Na een minuut of 20 gril je ze kort af boven de hete kolen.

Spelklapjes op een wegwerpbarbecue
.. en dan nu het aluminiumfolie eroverheen vouwen

Kipspiesjes op een wegwerpbarbecue

Kipspiesjes maak ik het liefst van kippendijen, maar een biologische kipfilet doet het ook goed. Mijn kipspiesjesrecept vind je hier.  Eigenlijk gaan kipspiesjes het beste op de Lidl barbecue. Die geeft namelijk heel weinig warmte. Je spiesjes moeten er wel lang op liggen, maar het lukt wel. Ik zou wel met  een kerntemperatuurmeter de temperatuur van je kip meten (het moet 74° zijn). Als je een barbecue met briketten hebt, zou ik de truc doen die ik heb beschreven bij de speklapjes. Kooltjes naar 1 kant, dakje van aluminiumfolie erop, eerst indirect verwarmen en dan afgrillen.

Puntpaprika’s op een wegwerpbarbecue

Gevulde puntpaprika’s met geitenkaas, honing en wat amandelen zijn heerlijk van de barbecue. Het allerhandigste, lukt altijd. Ook op een wegwerpbarbecue. Leg hem een beetje aan de rand. Draai hem af en toe om. Niet op een al te heet plekje, maar ach, zo heet worden die barbecues niet.

Puntpaprika's op een wegwerpbarbecue

Een hele kip op een wegwerpbarbecue

Een hele kip, in het park, of op het strand (of zoals ik deed, in de achtertuin) kan echt op een wegwerpbarbecue. En het is nog lekker ook. Ik heb het als volgt gedaan. Ik gebruikte het recept van kip onder baksteen om de kip voor te bereiden. Ik heb de kip gevlinderd (doorgeknipt en platgedrukt). Daarna heb ik de kip ingesmeerd met een fijngesneden mengsel van salie, knoflook en zeezout,  Vervolgens heb ik de kip ingepakt in aluminiumfolie en op de barbecue gelegd.

hele kip op een wegwerpbarbecueNatuurlijk heb ik er een kerntemperatuurmeter in gedaan. Bij 68° heb ik de kip uit het aluminiumfolie gehaald en heb ik haar op beide zijdes gegrild direct boven de hete kolen.

hele kip op een wegwerpbarbecue

Conclusies:

 • Met wegwerpbarbecues kun je best lekkere dingen maken. Eigenlijk was de hele kip het lekkerst.
 • Een rol aluminiumfolie is onmisbaar bij een wegwerpbarbecue.
 • De wegwerpbarbecues met briketten doen het beter dan die met houtskool (de wegwerpbarbecue van de Lidl kun je het beste weggooien).
 • Ik ga mijn weber niet meenemen in het vliegtuig.
 • Ik heb toch liever een echte…

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.

3 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Gerard schreef:

  Ik heb met grote verbazing de recensie gelezen van de wegwerpbbqs .waarom wordt DE overal voorgezet ik heb nog nooit op een naambord van een supermarkt DE Albert Heyn of DE Lidl of DE Blokker . Ik kan mij niet voorstellen dat DE Kruidvat normaal Nederlands is. Hopende u een beetje op goede weg gebracht te hebben Afz Gerard.

  1. Sanne schreef:

   Hoi Gerard,

   Wat leuk dat je zo aandachtig mijn blog hebt gelezen. Kennelijk stoor je je aan de spreektaal. Dat is lastig. Gelukkig gebruik je zelf in je bericht ook spreektaal, dus ik ben niet de enige die zich daaraan schuldig maakt. Ik ben het overigens helemaal met je eens hoor, “DE Kruidvat” is onjuist, het is natuurlijk ” het Kruidvat”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.