Worcestersaus vind ik een super ingrediënt. Alleen al hoe je het uitspreekt: Woerstersahs. Het heet overigens eigenlijk worcestershiresauce. En wat het is volgens wikipedia: Worcestersaus is een gefermenteerde vloeistof gemaakt met moutazijn, geestrijkazijn, stroop, maissiroop, water, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde, ansjovis, uien, sjalotjes, kruidnagels en knoflook. Hoe dan ook, heerlijk om mee te marineren. In dit recept marineer ik eendenborstfilet in worcestersaus, ketjap, rode peper en zout.
- 500 gram eendenborstfilet
- 3 eetlepels worcestersaus
- 5 eetlepels ketjap
- 1 theelepel zout
- ½ fijngesneden rode peper
Tools
- Om te marineren heb je een diepvrieszak nodig, nog handiger is een vacumeermachine met vacumeerzakken
- Een kerntemperatuurmeter
- Rookhout
Voorbereiding
- Snij de vetlaag van de eendenborst filet in, tot op het vlees, ongeveer om de 2 centimeter, kruislings.
- Doe de eendenborstfilets, de worcestersaus, de ketjap, het zout en de peper in een vacumeerzak of in een diepvrieszak en haal alle lucht eruit.
- Leg de zak 1 tot 4 uur in de koelkast.
Ik heb wat te diep ingesneden…
Eendenborstfilet op de barbecue
- Maak een barbecue aan met een directe en een indirecte zone, ongeveer 140°-160°.
- Doe een paar brokken rookhout op de hete kolen.
- Leg de filets op de indirecte zone en laat ze daar rustig garen tot ze ongeveer 50° zijn.
- Gril de eendenborstfilets kort boven de hete kolen, met het vet naar beneden en de deksel op de barbecue. Het gaat vreselijk roken. Doe dit een minuut of 3.
- Haal het vlees van de barbecue en laat het 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Snij de filets in dunne plakken.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!