BBQ Temperatuur

In de recepten die ik post, en die je elders kunt lezen, kom je BBQ temperaturen tegen. Hoe zet je nu je BBQ op een bepaalde temperatuur?

Ik leg het hier uit. Ik gebruik een ketel-BBQ, een Weber. En daar is deze uitleg op gebaseerd. Alle koepelachtige BBQ’s met deksel werken hetzelfde, ook die wit-oranje van de Postcodeloterij. Als je een Kamodo (Green Egg, Bastard, Primo Grill) hebt, werkt het anders, dan moet je even verder zoeken (je had dat ding gekocht voor temperatuurbeheersing, dus zal je wel weten hoe het moet, toch?).

Kolen, briketten, gas of elektrisch?

  • Ik gebruik 2 soorten houtskool; een voor low & slow en een voor heet & kort. Voor low & slow ga ik altijd voor de Black Ranche houtskool. Deze brandt lang en houdt de temperatuur goed vast. Als je klaar bent met BBQ-en en je doet de BBQ dicht (alle luchtgaten dicht dus), dan kun je het restant de volgende keer weer gebruiken. Een zak van 15 kilo kost ongeveer €25 tot €30. Uiteindelijk doe ik daar langer mee dan het pulphoutskool van de supermarkt of van het benzinestation. Het ruikt ook veel lekkerder. Voor heet & kort koop ik verschillende houtskool. Bijvoorbeeld Dammers of Flames & Flavour.
  • Briketten zijn meestal iets geperst met parafine erin. Dat stinkt dan. Er zijn ook briketten van kokos of bamboe, die schijnen beter te zijn. Die van kokos vond ik “wel aardig”.
  • BBQ-en op gas. Tja, misschien woon je in de stad en kun je niet anders, dan begrijp ik het wel. Wel makkelijk om de temperatuur in te stellen.
  • Elektrisch…

Waar koop je dan houtskool?

Ik koop houtskool meestal online. Bijvoorbeeld bij Barbecueshop.nl of bij Houtskool.nl.

Aanmaken

Een brikettenstarter is een supertool. Houtskool erin, paar aanmaakwokkels eronder en die aansteken. Heb je gewoon 25 minuten om de rest van de voorbereidingen te doen. Die van deze foto is inmiddels vervangen…

 

Opzet van je BBQ

Standaard ziet een ketelBBQ er ongeveer zo uit.

Als je meer lucht toevoert, gaat hij harder branden. Als je minder lucht toevoert, gaat hij langzamer branden. De hoeveelheid houtskool bepaalt hoe lang hij brandt.

Direct en indirect

Direct grillen is direct boven de kooltjes. Indirect grillen is je spullen leggen boven de plek waar geen kooltjes zijn. Hiervoor kun je een kolenrooster (of 2) voor gebruiken. Een baksteen werkt ook. Ik gebruik er ook aluminiumfolie bij. Zo weet ik dat alle zuurstof door de kolen gaat. Door de luchttoevoer nu groter of kleiner te zetten kun je de temperatuur makkelijk verhogen of verlagen. Wil je het heet? Gebruik een volle brikettenstarter met kooltjes, zet je luchttoevoer boven en beneden helemaal open. Of gebruik geen deksel als je  alleen maar iets wilt grillen.

Als je een kip gaat roosteren, kun je hem ook nog zo indelen dat de kip aan beide zijden verwarmt wordt.

Low & Slow

Kan Low & Slow op een “gewone” Weber? Ja, dat kan. Niet zo goed als op een kamodo, net lang genoeg voor Spare-ribs, Met onderstaande opzet krijg ik mijn BBQ 3,5 uur op ongeveer 110°, zonder kolen bij te voegen. De truc zit hem in de bakjes met water. Door deze boven de hete kolen op het rooster te leggen, wordt een deel van de hitte direct gebruikt om het water te verwarmen. Die bakjes met water kun je ook bij de andere manieren gebruiken.

Om bovenstaande te doen, doe ik mijn brikettenstarter (zo heet dat ding nu eenmaal, ik doe er nooit briketten in), half vol met houtskool. Als het brandt, dan leg ik eerst houtskool uit de zak op het kolenrooster, dan de brandende houtskool, en dan weer houtskool uit de zak. De luchttoevoer gaat bijna dicht.

 

Temperatuur meten

Sommige BBQ’s hebben een ingebouwde temperatuurmeter in de deksel. Lijkt handig, maar het hangt er nogal van af hoe je de deksel neerlegt als je met indirecte en directe zones werkt. De goedkoopste oplossing is een losse oventhermometer van de huishoudwinkel. Kost €3,95. Ze zet deze op de plek waar je je eten op de BBQ legt.

Ik gebruik zelf een digitale thermometer die ik met een stukje ijzer boven het rooster kan zetten. En mijn digitale thermometer gaat piepen als de temperatuur te hoog of te laag is.

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!