Ketchup vinden veel mensen lekker. Overal lees ik dat die potten zo boordevol suiker zitten. Dus dan maar zelf maken… Ik voeg toch nog wel wat suiker toe op het einde. Beetje afhankelijk van het seizoen. In de zomer zijn de tomaten zoeter dan in de winter.
Wij vinden het heerlijk. Al vindt één van mijn zonen de AH ketchup van €0,99 ook lekker op de hamburger. Oja, het kan ook met een oven, maar dat geldt voor meer gerechten.
Benodigd:
- Een ovenschaal die op de BBQ kan (en mag van je partner)
- Een blender
- Potjes waar de ketchup in kan, voor als je niet alles in 1 keer opeet.
Ingrediënten van links naar rechts
- 1500 gram zoete tomaten
- 3 sjalotjes
- 1/2 theelepel kaneel
- 3 eetlepels Balsamico azijn
- 1/2 theelepel gemalen venkelzaad
- Beetje peper
- Beetje zout
- 1 eetlepel olijfolie
Opmerkingen over de ingrediënten
Hoe rijper de tomaat, hoe beter. Op de foto staan rode uien, sjalotjes gaan wat beter karamelliseren. Er zijn ook hele dure Balsamico azijnen, of misschien heb je een oude fles wijn, met beiden gaat het vast ook lukken.
Bereiding
- Steek de BBQ hoog op. 220° mag best. (Hoe? Lees BBQ Temperatuur)
- Snij de tomaten in vieren. Haal de harde stukken eruit.
- Schil de sjalotjes en snij ze in stukken.
- Doe nu alle ingrediënten in de ovenschaal.
- Zet de ovenschaal op de BBQ. Deksel op de BBQ (als je dat hebt). Half uurtje laten pruttelen.
- Haal de ovenschaal van de BBQ, giet deze leeg in een kom.
- Knijp de luchttoevoer van de BBQ. De temperatuur mag naar 100°-120°
- Mix met een blender het hele troepje glad.
- Doe de nu gladde mix terug in de schaal. Wacht tot de BBQ wat kouder is en zet de schaal dan nog een uurtje op de BBQ.
- Na een uur even proeven. Moet het zoeter, moet er wat bij?
- Als het goed is, kun je het in potjes toppen, of in een schaaltje op tafel zetten