Kiplolly’s met spek

Mijn neefjes kwamen logeren. En mijn nichtje en haar man aten ook mee. Vele monden te voeden dus. Als eerste heb ik kiplolly’s gemaakt. Een drumstick, ingewreven met een rub, omwikkeld met spek. Super lekker handig borrelhapje. Geïnspireerd door een recept van Jord Althuizen, ere wie ere toekomt.

Een rub is een droog kruidenmengsel. Erg lekker om vlees mee in te wrijven voor het Low & Slow op de BBQ gaat. Een rub voor kip is weer anders dan een rub voor rund of varken. Een rub kun je kant en klaar kopen, zelf maken is leuker denk ik.

Ingrediënten voor de rub, van achter naar voor, van links naar rechts

  • Zout
  • Kristalsuiker
  • Bastaardsuiker
  • Peper
  • Paprikapoeder
  • Gerookte paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Chilipoeder
  • Citroenpeper
  • Tijm
  • Rozemarijn

Ingrediënten voor de rest

  • Drumsticks
  • 1 à 2 plakken ontbijtspek per drumstick
  • Cocktailprikkertjes
  • Honing

En dan nu de hoeveelheden. 20% tot 25% van je rub mag best suiker zijn. Bij mij is 10% knoflook en 20% (gerookte) paprikapoeder.

Voorbereiden van de kip

  • Snij onder de knokkel het vel en het vlees door, tot op het bot. Snij ook alle pezen door. Schraap al het vlees van het kraakbeen naar beneden an maak de knokkel zo schoon mogelijk. Dan heb je je handvat voor deze borrelhap.
  • Zet al je drumsticks in een schaal en strooi de rub eroverheen.
  • Wikkel de drumstick in een plakje ontbijtspek, of 2.
  • Zet de ontbijtspek vast met een cocktailprikker

Bereiding op de BBQ

  • Zorg voor een BBQ met een directe en een indirecte zone (geen idee waar ik het over heb? Hier leg ik het uit).
  • De BBQ moet onder de 180° zijn. 160° is prima. Boven de 180° verbrandt de suiker.
  • Leg de kippenpoten op de indirecte zone.
  • Het gaat wel een half uur duren bij 160°.
  • Druppel elke 10 minuten een paar druppels honing over de lolly’s.
  • Kip is gaar bij 74°.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.