Ooit had het Nederlands pluimveegenootschap als reclameleus ” Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, KIP”. Lekker irritant, vergeet je nooit meer. Ik ben dol op kip en zoek graag nieuwe manieren om het op de barbecue te bereiden. Een kippetje vlinderen maakt het makkelijker en beter. Ik smeer haar dan graag in met een mengsel en gaar de kip langzaam. Dit lekkere gerecht vraagt om Low&Slow en om een goed kippetje.
Ingrediënten
- 1 fatsoenlijke kip
- 1 handje verse salie
- 1 handje verse rozemarijn
- 3 (of 4, of 5) tenen knoflook
- 1 ui
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 3 eetlepels grof zeezout
Tools
- Een kerntemperatuurmeter
- Een keukenmachine
- Een wildschaar (een heel scherp mes kan ook, maar zo’n wildschaar is echt fijn, zie filmpje!)
Voorbereiding
- Haal de blaadjes van de salie en de rozemarijn van de takjes af. Bewaar de blaadjes.
- Schil de tenen knoflook.
- Schil de ui.
- Doe de salie, rozemarijn, knoflook, basterdsuiker, zout en ui in een keukenmachine of blender en snij met het scherpe mes een tiental secondes. Het mag best een fijne smurrie zijn.
- Vlinder de kip. Dit doe je door met een wildschaar langs de ruggengraat te knippen, de kip plat te drukken en de vleugels door de kip heen te duwen. Lastige omschrijving, gelukkig is er een filmpje van:
-
- Smeer de kip aan beide kanten in met het mengsel uit de keukenmachine.
Zoet-zoute kip op de barbecue
- Maak een barbecue aan met een directe en een indirecte zone, ongeveer 100°-120°. Ik heb dit keer mijn Orange Egg gebruikt.
- Leg de kip, ingesmeerd met het mengsel, op de indirect zone van de barbecue.
- Laat de kip 75° worden, dat kan wel anderhalf uur duren.
- Haal de kip van de barbecue en leg deze nog 10 minuten onder aluminiumfolie.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.