Kern van het recept: Italiaanse gehaktballetjes, omwikkeld met spek, afgetopt met barbecuesaus langzaam laten garen. Een koe zegt …. Boe.. maar in Amerika MOOOO en een varken zegt daar… juist OINK. Daar komt de naam van dit gerecht vandaan. Er is een hele geschiedenis hiervan, inclusief wedstrijden en Nederlandse helden. Als je bij de wedstrijd MOINK niet met hoofdletters schrijft, heb je al minpunten. Ik vind het een leuke grap. Kern van het recept: Italiaanse gehaktballetjes, omwikkeld met spek, afgetopt met barbecuesaus langzaam laten garen.
Dit is mijn manier om ze te maken. Het recept is natuurlijk allesbehalve precies. Ik maak er ongeveer 22 ballen van. En als ik veel tijd heb, maak ik kleinere ballen. De truc is wel dat je bal zo klein is, dat het kan worden omwikkeld met een reepje spek.
Ingrediënten
Voor de rub
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel mosterdpoeder (niet op de foto)
Voor de balletjes
- 1 kilo rundergehakt
- 1 handvol verse peterselie
- 3 teentjes knoflook
- 1 kilo rundergehakt
- 2 geklutste eieren
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 schep scherpe mosterd
- Scheut ketjap
- 100 ml melk (niet op de foto)
- 25 plakken ontbijtspek, recht gesneden (niet op de foto)
- Barbecuesaus (niet op de foto)
- Satéprikkers (niet op de foto)
Over de ingrediënten
Je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren. Zelf barbecuesaus maken (ik heb in de vriezer een voorraad van de barbecuesaus van Jord Althuizen) is echt heel lekker. Heb je een voornamelijk volwassen publiek, dan mag het gehakt ook best een lepel sambal hebben. Nederlandse oude kaas in plaats van Parmezaanse kaas een lekker alternatief. De Albert Heijn heeft speciaal pannenkoekenspek. Dat is wat dikker gesneden en doet het erg goed.
MOINK zonder Oink
Als je eters hebt die geen varkensvlees willen eten, is er een variant zonder spek. Maak dan MOINK zonder Oink ballen. Ik vervang dan het spek door een reep courgette. Die reep maak je het beste door met een kaasschaaf plakken van de courgette te maken.
Voorbereiding
- Maak de rub door alle ingrediënten voor de rub door elkaar te doen.
- Snij de peterselie fijn.
- Snij de knoflook heel fijn.
- Doe alle ingrediënten voor de ballen (behalve de spek en de barbecuesaus) in een kom en meng goed door elkaar.
- Maak er balletjes zo groot als een flinke pingpongbal
- Strooi de rub over de balletjes, draai de balletjes om en strooi er nog meer van de rub overheen.
- Omwikkel de balletjes met spek en zet het vast met een satéprikker
Op de barbecue
- Maak een barbecue aan met een indirecte en een directe zone, indirecte zone mag zo’n 120° zijn.
- Zet de balletjes in de indirecte zone en laat 40 minuten garen.
- Na 40 minuten doe je bovenop elk balletje een toefje barbecuesaus. Laat het nu nog 15 minuten garen.
Oja, op de onderste foto zie je 2 balletjes omwikkeld met ham in plaats van met spek. Mijn spek was op. Ik vond het geen verbetering.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.
Hoi,
Leuke vrije versie van het origineel.
Ik heb ondertussen al diverse winkels bezocht, maar ik kan nergens bastaardsuiker vinden 😉
Leuke site trouwens ….