Ossenhaas met gebakken champignons

De slager of de boer kijkt altijd blij als ik ossenhaas koop. Omzet! Een koe heeft niet zoveel ossenhaas en het is prachtig vlees. Bijna geen vet of bindweefsel. Voor een ossenhaas geldt zeker:” Je bent een rund als je met je kerntemperatuur stunt”. Vergeet alle trucjes met duwen op het vlees om te voelen hoe gaar het is. Zonde. Gewoon meten met een thermometer.

Ingrediënten van links naar rechts

Voor de ossenhaas

  • Ossenhaas
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Ingrediënten voor de gebakken champignons

  • Peper
  • Zout
  • Champignons
  • Knoflook
  • Olijfolie

Tools

  • Een 2e hands Creusetpannetje of ander braadpannetje die op de BBQ kan. (Een nieuwe mag ook, vind je hier..)

Bereiding

  • Haal de ossenhaas uit de koelkast en laat op temperatuur komen. (Is je ossenhaas nog bevroren? Eet dan morgen ossenhaas).
  • Steek de BBQ hoog op. Maak wel 2 zones aan (geen idee? lees dit).
  • Snij de champignons in plakjes
  • Zet het pannetje boven de hete kolen en doe er een scheut olijfolie in.
  • Als de olie heet is doe je er wat fijngesneden knoflook in, of, als je die even niet bij de hand hebt, knoflook uit een molen
  • Doe de champignons erbij.
  • Bak het een paar minuten boven de hete kolen. Schuif daarna de pan naar de indirecte zone, doe de deksel erop en laat daar nog 10 minuten, of langer staan. Af en toe roeren.

(Zonder gekheid, dit kan natuurlijk tot nu toe allemaal net zo goed op het fornuis. En dat heb ik ook echt wel thuis. Maar op de barbecue is wel leuker.)

  • Smeer de ossenhaas dun in met olijfolie
  • Doe er zout overheen
  • Leg de ossenhaas boven de hete kolen.
  • Na een minuut of 3 laat de ossenhaas los van het rooster en kun je hem omdraaien.
  • Ik gril beide kanten 2 keer. Dan krijg je een mooi ruitje.
  • Als je beide kanten mooi hebt gegrild, leg je de ossenhaas in de indirecte zone.
  • Je doet je kernthermometer erin.
  • Bij de juiste temperatuur haal je haar eraf.
  • Ik ga voor 46°. En laat hem dan nog 5 minuten nagaren onder een stukje aluminiumfolie op een plankje. Dat is tegen het rode aan. Meer dan 53° is echt teveel.
  • Na het nagaren snij je de ossenhaas in dunne plakjes.
  • Serveer hier de gebakken champignons bij.

Kerntemperatuurmeter?

De full option voor de gadgetliefhebber is deze:

Deze doet het ook:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.