Mannenvlees! Al lusten de vrouwen aan tafel het hier ook. Picanha is een barbecuenaam, in Nederlandse vleestermen is het een staartstuk. Van een koe. Het ligt bovenop de koe, tegen de bil aan. Driehoekig van vorm, 1300-1500 gram. Tot zover de specificaties. Het is vooral lekker. Erg lekker. De Albert Heijn verkoopt het wel als je besteld. Een goede slager heeft het (op bestelling) ook.
Zorg voor een stuk met een mooie laag vet erop, dat maakt het nog beter (op de foto hieronder ligt het vet aan de onderkant).
Ingrediënten
- Picanha
- Peper
- Zout
Tools
Bereiding
- Haal de Picanha uit de koelkast en dep haar droog.
- Snij het vet kruislings in, ongeveer 2 cm uit elkaar, net niet tot het vlees.
- Doe ruim zout over beide kanten.
- Doe peper aan de vleeskant.
Picanha op de barbecue
- Maak de barbecue aan met een directe en een indirecte zone.
- Leg wat rookblokjes hout op de hete kolen.
- Leg het vlees met de vetkant naar boven op de indirecte zone. Het vet zal gedeeltelijk smelten, en dat maakt het vlees lekker.
- Laat het vlees een graad of 45 worden.
- Haal het vlees van de indirecte zone en pak hem even in met aluminiumfolie.
- Steek je barbecue heet op.
- Leg het vlees met de vetlaag boven de hete kolen. Snel de deksel erop, want je krijgt dikke vlammen.
- Controleer na een paar minuten of het niet te hard gaat, verplaats de Picanha een klein stukje.
- Haal het vlees van de grill af als hij 50° is.
- Leg het vlees op een plank of roostertje en dek af met aluminium folie.
- Wacht 10 minuten.
- Snij de Picanha in plakken om te serveren.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!