Pulled Beef

Pulled beef is, kort gezegd, uit elkaar getrokken koe. Lieflijker wordt het niet. Lekker is het wel. Het leuke van het gerecht is dat je met relatief goedkoop vlees een prachtig gerecht maakt. En je bent lekker een hele dag bezig. Al kun je tussendoor rustig andere dingen doen. Als je dit gaat maken, dan moet je wel goed je barbecue op temperatuur weten te houden. Ik heb daar een aparte pagina over: BBQ Temperatuur.

Ingrediënten voor de rub

  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels uienpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 eetlepel gemalen peper
  • 1 eetlepel gerookt zout
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel gemalen koffie
  • 1 eetlepel bruine suiker

Het vlees

  • Riblap van de onderrib

Over de ingrediënten

Gerookte paprikapoeder is lekker. Maar hé, als je die toevallig net niet kunt vinden is gewone ook lekker hoor. Ik heb hier gerookt zout gebruikt. De meeste supermarkten hebben dat niet, ik miste het ooit in mijn keukenkastje en nam het mee toen ik een keer bij de Hanos was. Ik heb weinig chilivlokken gebruikt, mijn zondags publiek is niet van het hele scherpe. Heb je een volwassen publiek, dan mag er veel meer in. De gemalen koffie komt bij mij uit het koffiezetapparaat, die maalt namelijk de bonen voor er water over heen gaat. Uit een pak zal ook wel lukken, een Nespressocupje zou ik niet proberen.

Het is fijn als je een dikke Riblap hebt. Ik had er 1 van een centimeter of 3. Verder had ik een kilo, daar blijft zo’n 600 gram van over. Voor 5 personen was dat bij ons dit keer genoeg. Met 4 buurmannen zou ik wat meer maken.

Ik heb het geserveerd op een ciabattabroodje (die ik niet zelf heb gemaakt) met een Coleslaw.

Tools

Tijd en doorlooptijd

Ik heb om 8 uur ’s ochtends de rub gemaakt en het vlees ermee ingesmeerd. Om 9 uur ging de barbecue aan en om 9:30 lag het vlees erop. We aten rond 18:00. Als je een dikkere rib hebt, ben je vast veel langer bezig.

Voorbereiding

  • Meng de ingrediënten van de rub door elkaar.
  • Dep het vlees droog en smeer het in met de rub.
  • Laat het vlees een paar uur trekken. Ik had 1,5 uur, 4 uur mag ook. 12 uur vast ook, dus dan doe je het de avond ervoor.

Op de barbecue

  • Maak een barbecue klaar om langdurig op lage temperatuur te blijven. Tussen de 90° en 130°.
  • Leg het vlees op de barbecue. Indirect. Er mag best wel wat rookhout op.

  • Als het vlees 55° is, leg je het in een aluminium bak. Dat duurt 1 tot 2 uur.
  • Als het vlees 60° is, dan dek je de aluminium bak af met aluminium folie.
  • Na een uur of 3 is het vlees heel heet. Dat komt van al het vocht in de aluminium bak. Leg het vlees in een andere bak en vang het vocht uit de eerste bak op in een schaaltje. Dat schaaltje zet je in de koelkast.
  • Dek de nieuwe bak weer af met aluminiumfolie.
  • Laat de vleestemperatuur rustig naar 80° tot 90° gaan.
  • Haal het vlees uit de bak en stook je barbecue nog even op.
  • Grill de buitenkant van het vlees boven de hete kolen.
  • Haal nu het vlees van het vuur en leg het in een afgesloten schaal. Daar moet je het echt 20 minuten in laten liggen.
  • Haal het schaaltje met eerder vocht van de rib uit de koelkast. Er zal een laag vet op liggen. Haal dat eraf. Verwarm de rest even zodat het niet zo koud meer is. Barbecue die-hards doen dat op de barbecue, in de magnetron werkt natuurlijk ook.
  • Ben je echt 20 minuten verder? Trek met 2 vorken het vlees uit elkaar. Dat kan ook met speciale pulledpork-vorken (die het dus ook doen bij pulled beef).

  • Proef het. Is het te droog, doe dan het vocht (je weet wel, uit de koelkast, die je net hebt verwarmd) erbij.
  • Serveer het op een mooi broodje met mayonaise en coleslaw.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *