

Guido de Bruin is een top pittmaster. Vegetarisch! Gezond eten voor een betere wereld. Geitenwollen sokken? Echt niet! Hij heeft een prachtig bedrijf in duurzame catering. Van hem kreeg ik dit recept voor pulled pumpkin. En ik kreeg de ingrediënten ook nog.
Pulled pumpkin is een verwijzing naar pulled pork, een beroemd barbecuerecept waarbij je een varkensnek heel lang laat sudderen en uiteindelijk de draadjes uit elkaar trekt. Deze versie is met spaghettipompoen en aanzienlijk sneller klaar. Zonder broodje is het zelfs vegan (zonder dierlijke producten), met broodje is het zeker nog vegetarisch, en als jij een vegan broodje gebruikt, nog steeds vegan.
Voor die spaghettipompoen moet je even op groentenjacht. Soms heeft de supermarkt ze liggen, je kunt ze vast vinden bij de betere groenteboer.
Het recept bestaat uit 2 delen. Je poft als het ware de pompoen en je maakt een appelcidersalade.
Ingrediënten voor pulled pumpkin van de barbecue

- 1 Spaghettipompoen
- Je favoriete BBQ Rub, ik gebruik hier die van Grate Goods. De rub die ik gebruik voor mijn spareribsrecept, past hier ook
- 1 Gele wortel (en een oranje mag ook hoor)
- 1 Prei
- 20 cl Appelciderazijn
- Een pittige BBQ saus. Je kunt een standaard BBQ saus nemen en aanmengen met wat Sriracha Sauce of je eigen favoriete scherpe BBQ saus gebruiken
- Peper en zout
- Genoeg witte broodjes. Met 1 Pompoen kun je wel 8 broodjes vullen.
Meestal staat er onder mijn recepten een Albert Heijn koopknop. De Albert Heijn heeft alleen geen Spaghettipompoen, geen rubs en geen gele wortel. Mis je de Albert Heijn Koop-knop? Laat het me weten.
Tools
- Een goed scherp mes voor een pompoen is best handig.
Voorbereiding voor de pulled pumpkin en de salade
- Maak een barbecue aan met een directe en een indirecte zone. De indirecte zone mag ergens tussen de 100 en de 150 graden zijn. (Geen idee hoe? Lees mijn BBQ temperatuur pagina).
- Snij de pompoen over de lengte in 2 stukken.
- Haal met een lepel de pitten uit de pompoen.

- Smeer de binnenkant van de 2 helften in met een barbecue rub en wikkel de pompoenen in aluminiumfolie.

- Als je barbecue nu al op temperatuur is, leg je de pompoenhelften in de indirecte zone van je barbecue. De bolle kant moet naar beneden.

- Snij ondertussen de prij in dunne plakjes.
- Schil en rasp de wortel.

- De prei en de geraspte wortel doe je in een kom. Doe er een flinke scheut appelciderazijn en peper en zout bij.
- Roer je salade door en proef de salade… mag er nog iets van het een of ander bij? Vooral doen!

- Als je pompoen een minuut of 40 op de barbecue ligt, haal je de aluminiumfolie eraf en druk je op het vruchtvlees met een lepel.
- Zie je draadjes verschijnen, dan is de pompoen gaar.

- Leg de pompoenhelften 10 minuten op een plank en laat deze een beetje afkoelen.
- Gril ondertussen je broodjes even op de barbecue.

- Haal nu met een vork de pompoen sliertjes uit de pompoen en doe deze op het broodje.


- Doe er daarna een schep van de appelcidersalade op.
- Maak het geheel af met een klodder(tje) pittige barbecuesaus.


Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.