Ik ben dol op draadjesvlees. Zeker als het mooi lang heeft gesudderd. De truc van draadjesvlees is dat je het collageen en het bindweefsel moet omzetten in gelatine. Dat collageen duurt even, gelukkig kun je dat proces versnellen met zuren. Te heet is funest. Er moet natuurlijk ook nog een echte barbecuesmaak aan, dat doen we door het kort te grillen. Je moet het vlees wel eerst een nacht in de marinade zetten, dus vandaag beginnen, is morgen klaar. Ik gebruik riblappen voor mijn draadjesvlees.
Ingrediënten
- 500 gram riblappen
- 350 milliliter rode wijn
- ½ citroen
- 2 sjalotjes
- 1 teen knoflook
- 1½ eetlepel scherpe mosterd
- 3 jeneverbessen
- 3 kruidnagels
Tools
- Om te marineren heb je een diepvrieszak nodig, nog handiger is een vacumeermachine met vacumeerzakken
- Een kerntemperatuurmeter
- Staafmixer
- Blokjes rookhout
- Een aluminium schaaltje
Voorbereiding
- Schil de sjalotjes.
- Schil de knoflook.
- Pers de halve citroen uit in een hoge kom.
- Doe de sjalotjes, de knoflook, de wijn en de mosterd ook in de hoge kom.
- Doe de staafmixer in de kom en maal alles fijn.
- Doe de riblappen en de inhoud van de kom in een diepvrieszak of vacumeerzak.
- Haal alle lucht eruit en doe de zak dicht, leg hem in de koelkast.
- Morgen weer een dag.
Riblappen op de barbecue
- Maak een barbecue met in een klein hoekje een stapel hete kolen.
- Leg je rooster 10 minuten op je barbecue voor je gaat beginnen.
- Haal de riblap uit de marinade. Doe de marinade in een aluminium bakje. Voeg de jeneverbessen en de kruidnagels toe.
- Leg het aluminiumbakje op de barbecue. De inhoud moet een beetje op temperatuur komen.
- Veeg de riblap schoon en grill de riblap 5 minuten aan beide kanten boven de hete kolen.
- Leg de riblap in het aluminium bakje in de indirecte zone.
- Zorg dat je barbecue een graag of 120 is.
- Meet de temperatuur van de riblap.
- Nu moet je riblap ongeveer 2 uur tussen de 55° en de 80° sudderen.
- Daarna moet de riblap 1 uur tussen de 80° en de 90° zijn. Dat vraagt dus om wat controle van je vuur.
- Na bovenstaande 3 uur, haal je de riblap uit de marinade en leg je hem 10 minuten op een plank.
- Snij hem in kleine stukjes en serveer het.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.