Riblappen – draadjesvlees op de barbecue

Ik ben dol op draadjesvlees. Zeker als het mooi lang heeft gesudderd. De truc van draadjesvlees is dat je het collageen en het bindweefsel moet omzetten in gelatine. Dat collageen duurt even, gelukkig kun je dat proces versnellen met zuren. Te heet is funest.  Er moet natuurlijk ook nog een echte barbecuesmaak aan, dat doen we door het kort te grillen. Je moet het vlees wel eerst een nacht in de marinade zetten, dus vandaag beginnen, is morgen klaar. Ik gebruik riblappen voor mijn draadjesvlees.

Ingrediënten riblappen - draadjesvlees op de barbecueIngrediënten

  • 500 gram riblappen
  • 350 milliliter rode wijn
  • ½ citroen
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 1½ eetlepel scherpe mosterd
  • 3 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels

Tools

Voorbereiding

  • Schil de sjalotjes.
  • Schil de knoflook.
  • Pers de halve citroen uit in een hoge kom.
  • Doe de sjalotjes, de knoflook, de wijn en de mosterd ook in de hoge kom.

Marinade riblappen - draadjesvlees op de barbecue

  • Doe de staafmixer in de kom en maal alles fijn.
  • Doe de riblappen en de inhoud van de kom in een diepvrieszak of vacumeerzak.
  • Haal alle lucht eruit en doe de zak dicht, leg hem in de koelkast.
  • Morgen weer een dag.

Riblappen in marinade

Riblappen op de barbecue

Weber klein hoekje hete kolen

  • Haal de riblap uit de marinade. Doe de marinade in een aluminium bakje. Voeg de jeneverbessen en de kruidnagels toe.
  • Leg het aluminiumbakje op de barbecue. De inhoud moet een beetje op temperatuur komen.
  • Veeg de riblap schoon en grill de riblap 5 minuten aan beide kanten boven de hete kolen.

Riblappen op de barbecue

  • Leg de riblap in het aluminium bakje in de indirecte zone.

Riblap in schaal

  • Zorg dat je barbecue een graag of 120 is.
  • Meet de temperatuur van de riblap.
  • Nu moet je riblap ongeveer 2 uur tussen de 55° en de 80° sudderen.
  • Daarna moet de riblap 1 uur tussen de 80° en de 90° zijn. Dat vraagt dus om wat controle van je vuur.
  • Na bovenstaande 3 uur, haal je de riblap uit de marinade en leg je hem 10 minuten op een plank.
  • Snij hem in kleine stukjes en serveer het.

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *