Spareribs met de marinade van juf Cindy

Vaderdag! Dan komen je kinderen met al dan niet zelfgemaakte cadeautjes je dag verblijden. Hoe goed was het van Juf Cindy (de enige echte) dat mijn zoon met een marinade voor de barbecue aan kwam zetten. Dit recept is voor alle vaders van kinderen uit de klas van Cindy… en gelukkig heeft ze het recept ook gedeeld voor de rest van de wereld. Ik heb de marinade voor spareribs gebruikt.

Ingrediënten

  • 2 spareribs van de slager ( je moet vragen om de onbewerkte, dus niet voorgemarineerd, want dat ga jij doen). Die spareribs zijn bevroren. Ontdooien kost een paar uur.
  • Een scheutje whisky, jenever, cognac of port (de alcohol zal verdampen, dus je kinderen merken daar niets van. Heb je het niet in huis, neem dan meer appelsap).
  • 50 milliliter appelsap
  • 50 milliliter appelciderazijn of witte wijn azijn.
  • De marinade die je hebt gekregen op Vaderdag of
    • 1 deciliter ketjap
    • 2 fijngesneden teentjes knoflook
    • 4 takjes fijngesneden rozemarijn of 3 theelepels gedroogde rozemarijn
    • 2 theelepels gedroogde tijm
    • 1 eetlepel worcestersaus
    • 1 eetlepel American Steak kruidenmelange, heb je dat niet of kun je het niet vinden, koop of maak dan een kruidenmelange met paprika, knoflook, zout en ui

Ingrediënten spareribs van juf Cindy

Tools

  • Een barbecue met een deksel
  • Om te marineren heb je een diepvrieszak nodig
  • Een kerntemperatuurmeter is handig
  • Aluminiumbakje
  • Aluminiumfolie
  • Een planstenspuit of een bakje en een kwastje
  • Een kruiskopschroevendraaier

Voorbereiding

  • Als de spareribs enigszins ontdooid zijn, haal je het vlies aan de binnenkant (de holle kant) van de sparerib af. Als je die eraf hebt, dan dringt de marinade beter het vlees in. Dit doe je door een de schroevendraaier vlak naast het 2e botje onder het buitenste vliesje te stoppen. Druk goed door langs het bot. Het vlies komt nu omhoog. Trek dat helemaal los, over de hele lengte van de sparerib.

Spareribs voorbereiden - ontvliezenSpareribs voorbereiden - ontvliezen

  • Zorg voor een grote diepvrieszak, of snij de spareribs doormidden en gebruik kleinere zakken.
  • Pak de marinade, of maak de marinade door de ingrediënten van de marinade (zie hierboven) goed door elkaar heen te roeren. Als je dat een paar uur van te voren doet, mengen de smaken mooier.
  • Doe de spareribs in de zak en doe de marinade erbij.

Sparerib in marinade in zak

  • Haal de lucht uit de zak en doe de zak dicht. Leg de zak een uur of 4, een nacht mag ook, in de koelkast.

Spareribs met marinade op de barbecue

Opzet BBQ voor Spareribs

  • Leg de spareribs boven het aluminiumfolie. Als het kan in een rekje (ik gebruik een bordenrekje van de IKEA) maar plat mag ook, dan wel met het bot naar beneden.

Opzet BBQ voor Spareribs

  • Nu doe je de deksel op de barbecue. Als je een temperatuurmeter hebt om het vlees te meten is dat fijn. Steek die er nu vast in. Tijd voor een versnapering voor jezelf.
  • Maak een mengsel van de appelsap, appelciderazijn en de whiskey. Doe dit in een plantsenspuit of in een bakje.
  • Spuit nu elk half uur (of gebruik bakje met kwast) de spareribs in met bovenstaand mengsel.

Spareribs bevochtigen

  • Na 2 uur haal  je de spareribs van de Barbecue af.
  • Leg de spareribs op een vel aluminiumfolie en spuit er royaal met de plantenspuit over heen, of smeer royaal met het kwastje.
  • Vouw het aluminiumfolie om de spareribs en maak er een mooi pakketje van.

Sparerib inpakken in aluminiumfolie

  • Leg ze nog een 30 minuten op de barbecue.
  • Ze zijn gaar als je ze makkelijk kunt scheuren (en ze ongeveer 80° zijn).
  • Snij ze in mooie stukken en serveer ze op een groot bord.

 

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *