Spareribs, zelf doen, zonder green egg, Buurmans methode

Als je een keer meer wil dan de standaardkippenpoten, gemarineerde speklapjes van de slager of kipsaté, dan zijn spareribs een mooie uitdaging. Maar dan, hoe pak je dat aan? Er zijn op internet veel stromingen, in boeken en op sites vind je 100 recepten, en je wordt overspoeld met termen als 1-2-3 methode, snake-methode. Of dat je een Green Egg, of een andere Kamodo nodig hebt. Dan zijn er ook nog mensen die vinden dat je dit met briketten moet doen, bijvoorkeur ECO brasa, anders lukt het niet.  Volgens mij kan het makkelijker, simpeler.

Hier is de buurmans methode. Sparerib recept 101 dus. Is dit de allerlekkerste? Als jij hem maakt, en het is je eerste keer zelf spareribs maken, dan is het zeker de lekkerste. Je moet eerst marineren, een dag later gaat het op de barbecue. De barbecue tijd is 3,5 uur. Zorg voor een lege zaterdag of zondagmiddag.

Globaal

Eerst even wat we gaan doen. Eerst gaan we spareribs prepareren. Daar moet een velletje vanaf en er moet een rub (droog kruidenmengsel) overheen, daarvoor moeten ze wel redelijk ontdooit zijn. Dan gaan de spareribs een nacht in de koelkast. De volgende dag gaan ze 3,5 uur op de barbecue en sprayen we ze elk half uur in.

Ingrediënten

Voor de rub:

  • 5 eetlepels bastaardsuiker
  • 2 eetlepels (gerookte) paprikapoeder
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepels citroenpeper (en als je dat niet hebt, 1 eetlepel peper)
  • 1 eetlepel mosterdpoeder
  • 2 eetlepels knoflookpoeder

Voor de spray:

  • 1 kopje oude jenever, rum of whisky
  • 3 kopjes appelsap
  • Ik gebruik hier 4 strengen spareribs, van de slager

Tools voor spareribs

  • Een kruiskopschroeverdraaier
  • Een plantenspuitje en een trechter om hem te vullen
  • 2 bakstenen
  • 2 aluminium bakjes
  • Aluminiumfolie
  • Rookhout
  • Een sparerib-rekje

Over het spareribrekje. Die heb je van Weber (links op de foto) en die doet het prima, hij kost ongeveer €30,-. Het rechter rekje is van IKEA, heet VARIERA dekselhouder, in aanpasbaar, en kost €4,99 (niet bij IKEA zoeken naar Sparerib-rekjes, ze hebben dan geen idee waar je het over hebt).

Voorbereiding

  • Meng alle ingrediënten voor de rub in een kommetje door elkaar.
  • Nu ga je het vliesje van de sparerib afhalen. Je legt de sparerib met de holle kant naar je toe. Je steekt de schroevendraaier bij het 2e botje van links of rechts, onder het vliesje, duw helemaal door naar de overkant.

  • Duw met je schroevendraaier het vel omhoog. Heb je nu een beginnetje, dan kun je het hele vel eraf trekken.

  • Smeer nu beide kanten van de rib in met de rub.
  • Doe de ribben in een afgesloten plastic zak en leg ze een nacht in de koelkast. Ik gebruik een vacumeerapparaat, want daar heb je ook hele handige lange zakken voor, maar inwikkelen in vershoudfolie werkt ook.

Barbecue voorbereiden

  • De barbecue aanmaken vergt wat voorbereiding. Je zet 2 bakstenen halverwege je rek waar je kolen op komen.
  • Vul een grote brikettenhouder voor de helft met goede houtskool. Steek dit aan.
  • Als je houtskool in je brikettenstarter klaar is, leg je eerst een laagje koude houtskool aan 1 kant van je bakstenen. Dan leg je je gloeiende houtskool eroverheen. Daarna leg je er weer koude houtskool overheen.
  • Aan de andere kant van de bakstenen leg je aluminiumfolie. Daarop zet je een aluminium bakje met water.

Op de barbecue

Zet je sparerib-rekje op het rooster.

  • Leg je spareribs erop en doe de deksel dicht.
  • Meng je spullen voor je spray (1/4 gedestilleerd, 3/4 appelsap).
  • Spray elk half uur je spareribs nat met het mengsel.
  • Je spareribs zijn klaar als je ze makkelijk van het bot afscheurt.

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.