Speklapjes – wel zwart, niet aangebrand

on

Meestal zijn speklapjes bij een BBQ voorgemarineerd door de slager, waarna ze op een (gas)barbecue zwart aangebrand worden. Gelukkig is er dan meestal een scala aan Knorr sausen om het aangebrande te verdoezelen. Dat hoeft dus allemaal niet. Je kunt ook echt lekkere speklapjes maken.

Ik heb de speklapjes een dag van te voren gemarineerd. Omdat dat zo uitkwam. Een paar uur van te voren is ook goed.

Ingrediënten van links naar rechts

  • 4 Speklapjes, niet gemarineerd.
  • 20 centiliter Ketjap Manis
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels milde mosterd
  • 1 fijngesneden sjalotje
  • 1 fijngesneden teentje knoflook (meer is ook lekker!)

Bereiding marinade

  • Snij het sjalotje en het teentje knoflook fijn
  • Doe alles, behalve de speklapjes, in een kom en meng het.

Marineren, de handigste manier

Je kunt natuurlijk proberen alles in een schaal te doen. Ik vraag me dan altijd af of alles wel onder staat. Handiger is een grote diepvrieszak.

  • Hang de zak in een kom
  • Stop de speklapjes en de marinade erin.
  • Knoop de zak zo dicht, dat er geen lucht in zit.
  • Leg het in de koelkast
  • Morgen weer een dag

Ik heb een vacumeermachine. Super handig. Daar stop  ik tegenwoordig mijn vlees en marinades in. Ook handig wanneer je eten wilt invriezen en weer snel ontdooien.

Bereiding

  • Zorg voor een BBQ met een directe en een indirecte zone (geen idee waar ik het over heb? Hier leg ik het uit).
  • Haal de speklapjes uit de zak met marinade.
  • Leg ze op het indirecte gedeelte. De BBQ mag best heet zijn, maar de speklapjes mogen niet boven de kooltjes komen. Door het vet zullen er vlammen ontstaan, en dan wordt je speklapje zwart.
  • Laat ze 10-20 minuten liggen. Draai ze halverwege om.

  • De suiker uit de sojasaus zal karamelliseren. Dat is de zwarte kleur die je ziet.
  • Op het einde grill je ze nog kort – 1 minuut per kant, met de deksel erop – boven de vlammen. Dat geeft een krokant laagje.
  • Je hebt nu geen saus nodig om iets te verdoezelen. En ik vind ze zo ongelooflijk lekker.

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!


 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *