Mijn vader kan goed koken. Één van zijn gerechten komt uit de Caraïben waar hij heeft gewoond en nog veel vertoeft. Surinaamse kip. De basisgedachte is dat je de kip eerst marineert in sherry en ketjap. Vier uur marineren moet, 24 uur marineren mag. Dan rook je de kip, om haar vervolgens in de marinade te laten pruttelen. Als je dat vertaalt naar een barbecue gerecht krijg je iets heel nieuws.
Ingrediënten
- Een mooie lekkere kip (en elke kip onder een tientje is verdacht).
- 0,5 liter sherry
- 5 eetlepels ketchup
- 3 tomaten
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 5 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sriracha saus
Tools
- Een ovenschaal die op de barbecue kan
- Om te marineren heb je een diepvrieszak nodig, nog handiger is een vacumeermachine met vacumeerzakken.
- Een wildschaar.
- Een kerntemperatuurmeter
- Mesquite rookhout blokjes
- 2 bakstenen
Voorbereiding
- Knip de kip in stukken. Poten los, vleugels los, rug doorgeknipt.
- Snij de ui, de tomaat en de paprika in kleine stukjes.
- Snij de knoflook in hele fijne stukjes.
- Doe in een ziplockzak, een diepvrieszak of een vacumeerzak de kipdelen, de paprika, de knoflook, de ui, de tomaten, de sherry, de ketjap en de sriracha saus.
- Meng het geheel goed en zorg ervoor dat alle kipdelen in het vocht staan.
- Leg de zak met de kip in de marinade 4 tot 24 uur in de koelkast.
De Surinaamse kip op de barbecue
- Maak een BBQ aan met een directe en een indirecte zone, ongeveer 140°-180°.
- Haal de kip onderdelen uit de marinade, en doe de marinade in een ovenschaal.
- Leg de kip onderdelen in de indirecte zone.
- Voeg wat rookhout toe.
- Zet 2 bakstenen boven de directe zone.
- Plaats de ovenschaal met de marinade boven de directe zone o de barbecue.
- De kip mag 30 minuten roken, draai de kipdelen halverwege om.
- na 30 minuten leg je de kipdelen in de ovenschaal met de marinade.
- Meet de temperatuur van de kip, bij 74° is zij klaar.