Volgens mij maak je de beste asperges van de barbecue door ze eerst voor te garen en daarna te grillen. Asperges kun je koken in een pan water, sous-vide koken is nog lekkerder. Sous-vide koken (ofwel vacuüm koken) geeft de asperges een fantastische smaak. Groente op de barbecue geeft een subliem zoetje aan de groente met een hartige toon van de maillard reactie. Dit recept doet beiden.
Ingrediënten
- 1 kilo asperges
- 1 deciliter olijfolie
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels fijne suiker
- Geraspte citroenschil van een halve citroen
Tools
- Een vacumeermachine met vacumeerzakken
- Een kerntemperatuurmeter
- Een grote ovenschaal
- Een vriesvak
Voorbereiding
- Snij de onderkant van de asperges af en schil de asperges.
- Doe de olijfolie, schil van de citroen, zout en suiker in een bakje en meng dit.
- Verdeel de asperges over 2 vacumeerzakken en verdeel het mengsel over de asperges.
- Vacumeer de asperges in de zak.
Asperges sous-vide bereiden
- Verwarm je oven voor op 90°
- Zet de ovenschaal in de oven en laat deze mee verwarmen.
- Kook een paar liter water, meng dit met wat koud water en giet deze in de ovenschaal.
- Doe de zakken met de asperges in de schaal met het water in de oven.
- Meet de temperatuur van het water (tip, leg een kerntemperatuurmeter tussen de zakken).
- Het water moet ongeveer 80° zijn.
- Laat dit 40 minuten in de oven garen.
- Haal de zakken met de asperges uit de oven en leg deze in de vriezer (het garingsproces moet stoppen, daarom doe je dit).
Asperges op de barbecue
- Maak een barbecue aan met een hete directe zone, ongeveer 180°.
- Haal de asperges uit de zakken.
- Grill de asperges boven de hete kolen. Het hoeft maar een paar minuten, draai ze regelmatig om.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!