Ik kreeg collega’s te eten. Twee van hen komen oorspronkelijk uit Zeeland. Dus Zeeuws spek maken leek mee een goed idee. Vroeger was Zeeuws spek doorregen spek zonder zwoerd, dat zachtjes werd gesmoord in kruiden die toevallig in de keuken staan. Tegenwoordig wordt het van buikspek gemaakt en gerookt of gegrild. Dit recept vraagt om een lange marinade tijd van enkele dagen. Mijn collega’s (en ik) vonden het super lekker. Vier dagen marineren, 2½ uur op de barbecue… en binnen 10 minuten op. Voor herhaling vatbaar.
Ingrediënten
- 750 gram buikspek
- 6 eetlepels zoete ketjap
- 3 eetlepels mosterd
- 1 kleine rode ui
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel peper
Behalve de buikspek, die heeft de Albert Heijn niet, ga daarvoor naar je slager.
Tools
- Om te marineren heb je een diepvrieszak nodig, nog handiger is een vacumeermachine met vacumeerzakken.
- Een kerntemperatuurmeter
- Keukenmachine met een scherp mes
- Mesquite rookhout blokjes
Voorbereiding
- Schil de ui en pel de knoflook.
- Doe alle ingrediënten behalve de buikspek in de keukenmachine en snij dit tot een egale massa.
- Doe de buikspek in een diepvrieszak of nog liever een vacumeerzak.
- Doe de marinade uit de keukenmachine erbij.
- Sluit de zak of vacumeer en seal de zak.
- Leg de zak met de buikspek in de koelkast voor 4 dagen (3 zal ook wel kunnen, 5 ook, wat past in je agenda).
- Draai de zak elke dag om en masseer de buikspek liefkozend. Je bent nu halverwege je eigen Zeeuws spek.
Bereiding Zeeuws spek op de barbecue
- Maak een barbecue aan met een directe en een indirecte zone, van ongeveer 110°. Om dat op een Weber (achtige) barbecue te doen, zal je goed houtskool moeten gebruiken, en aluminiumbakjes gevuld met water om de temperatuur te temperen.
- Voeg rookhout toe, ik gebruik mesquite rookhout blokjes.
- Leg de Zeeuws spek to be in de indirecte zone en steek er een kerntemperatuurmeter in.
- Het Zeeuws spek is klaar als het 72° is. Dat duurde bij mij 2,5 uur.
- Als het Zeeuws spek klaar is, haal je het van de barbecue en laat je het 10 minuten rusten. Pas daarna snij je het aan. Koud is het ook lekker, schijnt. Zover is het bij mij niet gekomen.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site?
One Comment Voeg uw reactie toe