Zachtgegaard zeeuws spek

Ik kreeg collega’s te eten. Twee van hen komen oorspronkelijk uit Zeeland. Dus Zeeuws spek maken leek mee een goed idee. Vroeger was Zeeuws spek doorregen spek zonder zwoerd, dat zachtjes werd gesmoord in kruiden die toevallig in de keuken staan. Tegenwoordig wordt het van buikspek gemaakt en gerookt of gegrild. Dit recept vraagt om een lange marinade tijd van enkele dagen. Mijn collega’s (en ik) vonden het super lekker. Vier dagen marineren, 2½ uur op de barbecue… en binnen 10 minuten op. Voor herhaling vatbaar.

Ingrediënten zachtgegaard Zeeuws spek

Ingrediënten

  • 750 gram buikspek
  • 6 eetlepels zoete ketjap
  • 3 eetlepels mosterd
  • 1 kleine rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel peper


Behalve de buikspek, die heeft de Albert Heijn niet, ga daarvoor naar je slager.

Tools

  • Om te marineren heb je een diepvrieszak nodig, nog handiger is een vacumeermachine met vacumeerzakken.
  • Een kerntemperatuurmeter
  • Keukenmachine met een scherp mes
  • Mesquite rookhout blokjes

Voorbereiding

  • Schil de ui en pel de knoflook.
  • Doe alle ingrediënten behalve de buikspek in de keukenmachine en snij dit tot een egale massa.
  • Doe de buikspek in een diepvrieszak of nog liever een vacumeerzak.
  • Doe de marinade uit de keukenmachine erbij.

Marinade zeeuws spek

  • Sluit de zak of vacumeer en seal de zak.
  • Leg de zak met de buikspek in de koelkast voor 4 dagen (3 zal ook wel kunnen, 5 ook, wat past in je agenda).
  • Draai de zak elke dag om en masseer de buikspek liefkozend. Je bent nu halverwege je eigen Zeeuws spek.

Bereiding Zeeuws spek op de barbecue

Zeeuws spek op de barbecue

  • Het Zeeuws spek is klaar als het 72° is. Dat duurde bij mij 2,5 uur.
  • Als het Zeeuws spek klaar is, haal je het van de barbecue en laat je het 10 minuten rusten. Pas daarna snij je het aan. Koud is het ook lekker, schijnt. Zover is het bij mij niet gekomen.

Zeeuws spek bijna op

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site?

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.