Zalm op een plankje roken

Gerookte zalm is lekker, gebakken zalm ook. Dit is de combi. Wanneer je in winkel met een “Weber” afdeling rondloopt, zie je vaak rookplankjes liggen. Dit zijn plankjes van cederhout. Fantastisch om je vis op te leggen. Het geeft een rooksmaak af en je zalm blijft heel. Je kunt ze meer dan 1 keer gebruiken overigens. Andere leveranciers hebben overigens goedkopere plankjes. Zelf een plankje mooi schuren kan natuurlijk ook. Je moet zo’n plankje wel een tijdje laten weken in water, wijn of bier.

Ingredienten zalm op een plankjeIngrediënten

  • 1 moot zalm
  • 2 deciliter witte wijn
  • 1/2 citroen
  • 1 handje bieslook (dille kan ook)
  • Zout

Tools

Voorbereiding

  • Leg de plankjes in een ondiepe schaal.
  • Zet er een baksteen bovenop.
  • Vul de schaal met water, bier of wijn tot beide plankjes onder staan. Ze moeten echt wel een half uur staan.

Rookplankjes voor zalm in wijn

  • Doe de zalmmoot in een schaal.
  • Rasp de halve citroen.
  • Knijp een halve citroen uit, doe de citroensap over de zalm.
  • Doe er 2 deciliter witte wijn bij.
  • Doe het citroenraspsel over de zalm.
  • Strooi er zout en kleingesneden bieslook of dille overheen.

Zalm gemarineerd in witte wijn en citroen

De zalm op de barbecue

  • Maak een barbecue aan die niet te heet is, 160°. Met een indirecte zone in het midden.
  • Leg het plankje eerst even boven de directe zone, tot er een beetje walm vanaf komt en het een beetje rookt.
  • Leg nu het plankje andersom (de kant die net warm werd en ging roken ligt nu boven) in de indirecte zone.

  • Leg daar de zalm op.
  • Haal het geheel van de barbecue als hij 52° is.

 

Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in. Geen reclame, geen verkoop. Beloofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.