
Drie jaar geleden schreef ik een pestorecept. Wijsheid komt met de jaren en met veel proberen uit verschillende kookboeken. Nu heb ik ontdekt hoe je de allerlekkerste pesto maakt. Pesto uit een potje is makkelijk en goedkoop. Zelf maken is makkelijk en echt een ander product. De basilicum kun je kopen als een plantje. Zelf zaaien en oogsten kan ook. Duurt langer, maar als je het goed doet, heb je de hele zomer verse basilicum.
Ingrediënten voor de allerlekkerste pesto

- 4 plantjes basilicum , of 100 gram vers geknipte basilicumblaadjes
- 4 teentjes knoflook
- 30 gram pijnboompitten
- 45 ml Extra vergine olijfolie
- 100 ml gewone olijfolie
- 15 gram fijn geraspte Pecorino
- 55 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
- 5 ijsklontjes
Tools
- Een staafmixer
- 2 pannen
- Een hoge kom
- Een schuimspaan
Bereiding van de pesto
- Knip de blaadjes van de basilicumplantjes. Je hebt ongeveer 100 gram nodig, dat zijn 4 plantjes.

- Schil de tenen knoflook en haal het groene hart, of het harde stukje uit het midden.

- Doe in een klein pannetje koud water. Leg de knoflooktenen hierin en breng het water aan de kook.
- Zodra het water kookt, haal je de knoflooktenen eruit en doe je deze in een bakje met water en ijsklontjes. Je hebt nu knoflook die milder is, met meer knoflooksmaak.
- Breng een grote pan water aan de kook. Zodra het kookt doe je een kwart van je basilicum blaadjes erin. Die dompel je even onder, een seconde of 30.
- Haal de basilicum met een schuimspaan uit de pan en leg de basilicum op een snijplank.


- Herhaal dit voor de rest van de basilicum.
- Snij de basilicum fijn en laat er zoveel mogelijk water uit lopen.
- Doe de basilicum, de knoflooktenen, beide olijfolies en de pijnboompitten in een hoge mengkom.

- Meng het geheel met een staafmixer fijn.
- Voeg vervolgens de Pecorino en de Parmezaan toe.
- Meng nog even verder. Er mogen best een paar harde stukjes in blijven zitten.

- Doe je pesto in een pot die je goed kunt afsluiten, je kunt de pesto in de koelkast ongeveer 2 weken bewaren.
Wil je wekelijks een update over de nieuwe recepten op de site? Dat kan! Schrijf je in.